Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić izjavio je danas da energetske kompanije, i u uslovima zabrane kretanja, tokom čitavog vikenda obezbeđuju nesmetano snabdevanje svim ključnim energentima.

Antić je u izjavi za agenciju Tanjug istakao i da 123 benzinske stanice širom Srbije radi u režimu 24 sata, napomenuvši da su one predviđene, pre svega, za snabdevanje prioritetnih potrošača – zdravstvo, policija, komunalne službe i transporteri.

Ministar je naveo da sva postrojenja „Elektroprivrede Srbije“ rade u punom kapacitetu u tri smene i obezbeđuju puno snabdevanje električnom energijom za građane i privredu koja radi.

Jedan deo te električne energije u ovom trenutku Srbija izvozi u skladu sa dugoročnim ugovorima, naglasio je Antić i dodao da 24 časa rade i Rafinerija u Pančevu kao i preduzeće „Srbijagas“, koje obezbeđuje redovno snabdevanje tržišta gasom.

On je napomenuo i da sve toplane rade uobičajeno, pri čemu režim grejanja prilagođavaju vremenskim uslovima, i dodao da Beogradska toplana greje u jutarnjim satima i uveče, a u toku dana, kada su temperature preko 20 stepeni, zaustavlja isporuku toplotne energije i tako će funkcionisati narednih nekoliko dana.

Prema njegovim rečima, tokom sledeće nedelje, u utorak, sredu i četvrtak, očekuje se ponovo talas zahlađenja, pa će u tom periodu toplane ponovo raditi u režimu 24 časa.

Antić je, govoreći o funkcionisanju rudarskih kompanija u Srbiji, naglasio da one rade normalno i obezbeđuju proizvodnju uglja, metala i minerala, uz napomenu da RTB Bor, takođe, radi u režimu 24 sata, što je značajno i za proizvodnju i našu ukupnu ekonomsku politiku.

Paralelno sa borbom protiv epidemije, sprovodimo snažne mere kako bismo se pripremili za to da Srbija na ekonomskom planu uhvati korak sa onim trendovima koje smo imali krajem prošle i početkom ove godine, kada smo bili u zamahu i imali veoma intenzivan ekonomski i privredni rast, objasnio je Antić.

Prema njegovim rečima, upravo iz tog razloga energetski i rudarski sektor će dati snažan doprinos merama ekonomskog oporavka zemlje, koje imaju za cilj da Srbija sa što manje štete na ekonomskom i privrednom planu prebrodi ovu krizu i da već u trećem i četvrtom kvartalu normalizujemo ukupno ekonomsko stanje u državi i da jačamo našu proizvodnju.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments