Nemci prvi počinju… Nema publike, igračima se meri temperatura pre izlaska na teren, nema rukovanja, negde će se igrati i sa maskama, velikani će preći na manje stadione, a mečevi će se igrati na svaka dva do tri dana.

Konačno! Fudbalska lopta na evropskim terenima (ne računajući Beloruse) zakotrljaće se već početkom maja! Bundesliga počinje gotovo izvesno prva, i to 9. maja. Međutim, ništa više neće biti kao pre, fudbal i sve oko njega će biti potpuno drugačije.

Krenimo redom. Kao što je poznato, mečevi gotovo svih evropskih liga igraće se pred praznim tribinama. Maksimalan broj ljudi na jednom meču biće 240. U tu brojku su uključeni kamermani, realizatori prenosa, obezbeđenje, svi akteri utakmice i predstavnici klubova i saveza.

 

SVE(T) KREĆE 9. MAJA: Fudbal odsvirao kraj koroni 34618

 

Svima njima meriće se temperatura po dolasku na stadion, a neke lige, poput nemačke, imaće i testove za koronavirus koji će se raditi svim akterima meča.

Bez rukovanja i slavlja

Neće biti uobičajenog rukovanja, negde će biti zabranjeno čak i slavlje igračima na gomili posle pogodaka. Zanimljivo će biti u Belgiji, gde će se igrati pod maskama.

– Nastaviće se fudbalska sezona, ali pod maskama. To će biti vid preventive zaštite fudbalera – rekao je Mark van Ranst, jedan od vodećih belgijskih doktora koji vodi bitku s koronom.

Prvi na teren, za nešto više od dve nedelje, izlaze Nemci.

– Čelnici Bundeslige su dobro osmislili koncept. Prihvatljivo nam je sve, utakmice će verovatno početi 9. maja – rekao je Markus Soder, prvi čovek bavarskog regiona.

Selidba na manje stadione bez publike

Zanimljivo je i što će neki veliki klubovi mečeve igrati na manjim stadionima jer nema potrebe da otvaraju stadione od 70.000 do 80.000 mesta za duhove. Tako će Real svoje utakmice igrati na stadionu Alfredo di Stefano, kapaciteta 6.000 mesta. I brojni drugi klubovi će igrati na manjim stadionima.

Sam raspored takmičenja biće znatno drugačiji, pa će se kompletna kola igrati na svaka dva do tri dana. Sve u cilju da se takmičenja što pre privedu kraju. Tako će biti u najjačim ligama, a sličan scenario čeka i ostala evropska prvenstva.

Reč predsednika UEFA

Čeferin: Bolje ovako nego nikako

Prvi čovek UEFA Aleksandar Čeferin smatra da je daleko bolje da se nastave fudbalska takmičenja bez publike i uz određene restrikcije nego da se uopšte ne igra.

– Nastavak fudbalskih liga doneće ljudima sreću i vratiti osećaj normalnosti, pa čak i ako samo na TV mogu da gledaju utakmice. Bolje igrati iza zatvorenih vrata nego nikako – jasan je Čeferin.

Autor: Kurir

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments