Srpska pravoslavna crkva će primeniti sve preporuke, saopštio je Sveti arhijerejski sinod povodom najnovijih preporuka Vlade Srbije da se, radi suzbijanja koronavirusa, verski obredi na otvorenom i u verskim prostorima vrše bez prisustva vernika. Crkva neće prekidati služenje svete liturgije niti prestati da pričešćuje vernike jer je to stvar oko koje se ne može raspravljati: ona predstavlja osnovu naše vere u Boga živoga, piše u saopštenju.

Precizira se da to konkretno znači da će se u hramovima u toku bogosluženja nalaziti sveštenik (ili sveštenici) sa đakonom, pojcima i crkvenjakom (kako je gde potreba i prilika).

„Pozivamo sve vernike starije od 65 godina, kao i mlađe slabijeg opšteg zdravstvenog stanja i slabijeg imuniteta, da se narednih dana i nedelja uzdrže od dolaska u hramove na sveta bogosluženja i ni sebe ni druge ne izlože riziku“, stoji u saopštenju.

„Ponavljamo: rizik nije sveto pričešće (naprotiv, njega primamo, pored ostalog i ‘na isceljenje duše i tela’) već realno prisutna opasnost od virusa, nezavisno od svetog pričešća, zbog njegove ekspanzije na svakom koraku u poslednje vreme, a predstojeći period i kineski i domaći stručnjaci ocenjuju kao najkritičniji i vide što veću izolaciju kao jedini način da se njegovo širenje zaustavi i da se izbegne tragično iskustvo Italije i nekih drugih zemalja“, dodaje se.

Sinod vernicima blagosilja da sveta bogosluženja prate putem televizijskog i radio prenosa i crkvenih internet-stranica, a da se sa svojim parohom blagovremeno dogovore o terminu pričešća u svom domu.

„Ostala činodejstva, naročito svetu tajnu krštenja, treba odložiti do normalizacije stanja, a kada je ono ipak hitno potrebno, saobraziti ga merama vanrednog stanja. Sahrane treba vršiti sa što manjim brojem prisutnih“, navodi Sinod.

U saopštenju se posebno napominje da nije dobro da se odlazak u crkvu koristi kao izgovor pred svojom savešću i pred bližnjima za nepoštovanje mere samoizolacije.

„Zato još jednom pozivamo sve naše sveštenstvo, monaštvo i verni narod da se u svemu pridržavaju propisa koje je donela država i uputstava o crkvenom životu koje je propisao Sveti arhijerejski sinod“, zaključuje Sinod.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments