Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Trifuna, zaštitnika iskrene ljubavi svih hrišćana.

Crkva ovog sveca slavi kao velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru, ne isključujući njegov značaj kao zaštitnika bračne ljubavi i vernosti, koje su deo hrišćanske propovedi.

Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav je u ravni ljubavi prema Bogu, o čemu svojim delima najbolje svedoče Hristovi velikomučenici, među kojima je i sveti Trifun.

Žitija i hrišćansko stradanje oba svetitelja našli su mesto u „Ohridskom prologu“ vladike Nikolaja Velimirovića, prema kome je velikomučenik Trifun poginuo 250. godine u Nikeji od mača hristobornog rimskog cara Dakija.

Vladika Nikolaj govori o skromnosti i isceliteljskoj moći svetitelja Trifuna, koji je „u detinjstvu čuvao guske i jedini mogao pomoći ludoj kćeri cara Gordija“.

Sahranjen je skromno, na sopstveni zahtev, u selu Kampsadi u Frigiji, gde je i rođen.

Svetog Trifuna slave mnogobrojni esnafi, vinogradari, meandžije, a na liturgijama se pominju stradanje svetitelja Trifuna.

Na današnji dan zvanično počinje i orezivanje vinove loze.

Običaji nalažu da se na svetog Trifuna u vinogradu obavlja poseban crkveni obred i na taj način, simbolično, obeleži nova sezona i prizove plodna godina.

Prema narodnom verovanju, ukoliko na svetog Trifuna pada kiša ili sneg, godina će biti kišna i plodna, a ukoliko sija sunce, biće sušna.

Ministar čestitao vinogradarima i vinarima
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodorpivrede Srbije Branislav Nedimović čestitao je danas vinogradarima i vinarima dan njihovog zaštitnika Svetog Trifuna, 14. februar, saopšteno je iz ministrovog kabineta. „Dragi vinogradari i vinari, verujem da ste danas izašli u svoje vinograde, orezali čokot vinove loze i polili ga vinom. Naš narod veruje da će grožđe tako dobro roditi. Vama, koji volite i poštujete dobro vino i život ste posvetili vinogradu, moji saradnici i ja želimo berićetnu berbu“, kaže se u čestitki ministra Nedimovića.
0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments