U Centru za kulturu u nedelju, 26. januara, priređena je Svetosavska akademija u organizaciji Braničevske eparhije, Grada Požarevca, osnovnih i srednjih škola.

U kulturno-umetničkom programu učestvovale su osnovne i srednje škole, kao i Predškolska ustanova „Ljubica Vrebalov“.

Na samom početku svečanosti sveštenik Mirko Vasilić govorio je besedu o Svetom Savi i istakao da o ovom svetitelju najviše govorimo o detaljima njegovog života.

„Beskrajno smo zahvalni Svetom Savi, što nas je svojom ljubavlju, slobodom i delatnošću učinio pričasnicima tajne večere na ikoničan način u svetoj liturgiji.“ – naglasio je Mirko Vasilić.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović, koji je istakao da se ovom akademijom odaje počast i ukazuje zahvalnost prvom episkopu Srpske pravoslavne crkve, srpskom plemiću koji se svojim delima uzdigao do sveca.

„Shvatajući oduvek značaj duhovnosti, morala i obrazovanja dao je nemerljiv doprinos tome da mlada srpska zemlja dobije one prave elemente države. Ti elementi nisu samo utvrđene granice, jaka vojska i razvijena ekonomija. Više od toga to su ljudi koji vole Boga, svoje bližnje i koji svome rodu pomažu znanjem i ljubavlju prema državi. Njemu u slavu na današnjoj akademiji prisetimo se svega onoga što je učinio za nas i zapitajmo se da li bi bio zadovoljan nama danas. Ako u odgovoru na to pitanje zastanemo na tren, ili odgovorimo sa ne, znak je da trebamo raditi još više na sebi i na razvoju Srbije, Srbije kakvu je on želeo u budućnosti.” – istakao je Spasović.

Na svečanosti uručene su zahvalnice Braničevskoj eparhiji, gradu Požarevcu i Kolu srpskih sestara „Bosiljka Bosa Pavlović“.

Nakon programa u Velikoj sali, održan je i Svetosavski bal koji je bio humanitarnog karaktera, gde su se prodavale slike koje su delo učenika iz požarevačkih srednjih i osnovnih škola. Sredstva će biti opredeljena za socijalno ugrožene učenike.