Svake godine 31. maja, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i njeni partneri obeležavaju Svetski dan bez duvana.

Kampanja ima za cilj da različite ciljne grupe upozori na zdravstvene i druge rizike koji se povezuju sa upotrebom duvana i podstakne donosioce odluka da usvoje delotvorne mere, zasnovane na dokazima, kojima se smanjuje upotreba duvana i izloženost duvanu.

Tema ovogodišnjeg Svetskog dana bez duvana je: „Duvan i zdravlje pluća”, a obeležava se pod sloganom „Ne dozvolite da zbog duvana izgubite dah.”

Ove godine posebna pažnja se posvećuje negativnom uticaju duvana na pluća (od raka do hroničnih plućnih bolesti), zbog značaja ovog organa za celokupno zdravlje i blagostanje ljudi.

Kampanja Svetski dan bez duvana 2019. ima ulogu da ukaže na:

  • · važnost zdravlja pluća za postizanje ukupnog zdravlja i blagostanja i posledice pušenja na zdravlje pluća;
  • · veliki broj smrtnih slučajeva i plućnih bolesti širom sveta izazvanih duvanom, uključujući hronične respiratorne bolesti i rak pluća;
  • · povezanost upotrebe duvana i tuberkuloze; · posledice izloženosti duvanskom dimu na zdravlje pluća kod ljudi svih uzrasta;
  • · mere kontrole duvana zasovane na dokazima koje treba preduzeti kako bi se smanjile posledice upotrebe duvana na zdravlje pluća, kao i na celokupno zdravlje.

Kontrola duvana mora postati prioritet vladama i zajednicama širom sveta kako bi se ostvario cilj održivog razvoja da se do 2030. godine za trećinu smanji prevremena smrtnost uled nezaraznih bolesti.

U cilju smanjenja upotrebe duvana i izloženosti duvanskom dimu sve države treba da implementiraju Okvirnu konvenciju o kontroli duvana Svetske zdravstvene organizacije, što podrazumeva implementaciju i sprovođenje najefikasnijih mera za smanjenje ponude i potražnje duvana i duvanskih proizvoda.

Zavod za javno zdravlje Požarevac, zajedno sa domovima zdravlja Braničevskog i Podunavskog okruga, kao i uvek do sada, podržava i organizuje kampanju povodom Svetskog dana bez duvana.

Naš zajednički cilj je da se, kao i svih prethodnih godina, intenziviraju zdravstveno vaspitne aktivnosti koje su usmerene na prepoznavanje negativnih zdravstvenih, ekonomskih i socijalnih posledica koje izazivaju duvanski proizvodi. Očekujemo od roditelja i svih članova zajednice da preduzmu mere kojima će promovisati sopstveno i zdravlje svoje dece čuvajući ih od štete koju izaziva duvan.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments