Danas je Crveni krst u saradnji sa Gradskom upravom, Zavodom za javno zdravlje, Patronažnom službom Doma zdravlja i Osnovnom školom „Dositej Obradović“ u Gradskom parku sproveo akciju preventivnog pregleda pod sloganom „Budi heroj svoga srca“, čime je obeležen Svetski dan srca.

„Godišnje od bolesti srca i krvnih sudova umre oko 18 miliona ljudi, a procenjuje se da će se do 2030. godine taj broj popeti na 23 miliona. “ -govori Saša Obradović, sekretar Crvenog krsta.

Danas je Svetski dan srca: Kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrti u Braničevskom okrugu 23796
Foto: T. Bogosavljević

Kada je u pitanju sprečavanje prevremenih smrtnih ishoda, čiji je uzrok upravo bolest srca i krvnih sudova, Svetska zdravstvena organizacija ukazuje na tri najveća faktora koja izazivaju bolest kardiovaskularnog sistema, a to su pušenje, nepravilna ishrana i fizička neaktivnost.

„U Braničevskom okrugu je 2018. godine od kardiovaskularnih bolesti umrlo 1.836 lica što čini 57,8% svih uzroka smrti, što je od 2007. godine, od kada radim ove analize, zapravo, vodeći uzrok smrti. Vrlo je bitna prevencija ovih ozbiljnih bolesti koje prete svim generacijama, ne pogađa više samo starije stanovništvo, već sve više mladih oboljeva od ovih bolesti.“ – zaključuje Dr Cvija Stojanović, načelnica Centra za promociju zdravlja ZZJZ

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments