Cilj sprovođenja obuke je obučavanje mlađih kategorija, od 30-35 godina.

Građani stariji od 30 godina koji nisu služili vojsku ili su je služili civilno moraće u narednom periodu da prođu vojnu obuku za rezerviste Vojske Srbije, pa će tako tokom godine biti pozvano nekoliko stotina vojnih obveznika.

U oktobru 2018. godine je prvi put organizovano obučavanje rezervnog sastava, navodi Alo. U centre za osnovnu obuku Vojske Srbije na prvi deo obuke, tada je upućena prva grupa vojnih obveznika koji su prevedeni u rezervni sastav.

Dakle, reč je o neobučenim pripadnicima rezervnog sastava. U ovoj godini planirano je njihovo upućivanje u centre Vojske Srbije na specijalističku obuku.

Svi muškarci stariji od 30 godina će ipak morati u vojsku mesec dana 15390

Stariji od 30 koji nisu služili vojsku i oni koji su je služili civilno moraće u rovove, Foto: mod.gov.rs

Takođe, u ovoj godini planirana su dva termina, u maju i novembru, za upućivanje rezervista na osnovnu obuku. 

Obuka ima dve faze koje traju po 15 radnih dana, s tim što je druga faza obuke specijalistička. Celokupan proces obuke realizuje se iz dva dela, tokom dve kalendarske godine odnosno po 15 radnih dana u kalendarskoj godini. Nakon završetka obuke, svi će biti raspoređeni u rezervni sastav Vojske Srbije.

Žene, u skladu sa članom 3. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, po principu dobrovoljnosti koji nije obavezujući, mogu da budu uvedene u vojnu evidenciju, dobrovoljno odsluže vojni rok sa oružjem i budu prevedene u rezervni sastav. Tada za žene važe sva prava i obaveze kao i za muškarce.

Svi muškarci stariji od 30 godina će ipak morati u vojsku mesec dana 15390

I devojke mogu da budu uvedene u vojnu evidenciju, Foto: mod.gov.rs

DO 60 GODINE 

Vojnici iz rezervnog sastava koji su u radnom odnosu, a pozvani su na obuku, zakonom o radu zaštićeni su u smislu zadržavanja svih prava iz radnog odnosa.

Njima tokom trajanja obuke, Ministarstvo odbrane isplaćuje naknadu zarade u visini njihove prosečne zarade u prethodnih 12 meseci pre pozivanja, dok vojniku u rezervnom sastavu, koji samostalno obavlja delatnost, isplata naknade vrši se u visini osnovice od koje plaćaju doprinos za obavezno socijalno osiguranje.

Služba u rezervnom sastavu traje do kraja godine u kojoj osoba navršava 60 godina života. Cilj sprovođenja obuke jeste obučavanje mlađih kategorija, od 30-35 godina.

Odazivanje na poziv za obuku je obavezno, a za neodazivanje predviđene su zakonom propisane kazne.

Autor: Telegraf

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments