Među prvim kadrovima koji su predstavljali pozdrav Evropljana Amerikancima, tokom prvog satelitskog prenosa video signala preko satelita „Telstar“ 1962., bila je slika Belog anđela iz Mileševe.

Ova najpoznatija srpska freska smatra se jednom od najlepših radova evropske umetnosti Srednjeg veka, a prema mišljenju Časlava Colića, našeg najpoznatijeg restauratora i kopista fresaka, bila je i inspiracija Leonardu da Vinčiju da naslika Mona Lizu.

– Naše srednjovekovno slikarstvo, uglavnom nepoznatih majstora, preteča je renesanse na Zapadu i nastalo je gotovo dva veka ranije – rekao je Colić dopisniku „Novosti“, Vitomiru Ćiriću.

Svet nas po tome poznaje, divi se delima nastalim od 11. do 13. veka, koja se izučavaju na svim svetski poznatim akademijama.

Tajna freske Belog anđela koja je inspirisala ceo svet 38498

– Istoričari umetnosti iz zapadnoevropskih zemalja otvoreno mi priznaju da su njihova vrhunska ostvarenja inspiraciju potražila i dobila u našem slikarstvu – rekao je Colić.

Colić je siguran da je Da Vinči boravio u Sopoćanima i Mileševi. Da Vinči je mnogo putovao i kopirao figure i freske.

– Siguran sam da je pogled našeg najznačajnijeg i najlepšeg dela „Belog anđela“ „skinuo“ za zagonetni osmeh Mona Lize, a dovoljno je samo pažljivo pogledati jedno i drugo delo i uveriti se u to – ispričao je Colić.

Tajna freske Belog anđela koja je inspirisala ceo svet 38498
Prvi satelitski prenos između Evrope i Severne Amerike 1962.

 

U 16. veku je Beli anđeo bio „sakriven“. Preko nje je naslikana druga freska pa „Beli anđeo“ nije mogao da se vidi sve do 20. veka kada je crkva restaurirana i gornja slika uklonjena.

Meštani kraja u blizini manastira Mileševa, kao i oni koji su dolazili da je celivaju veruju da ih je upravo ona zaštitila većih razaranja tokom ratnih dešavanja tako i 1999. godine, ali i ranije.

Beli anđeo na repu

Kada je 1998. godine „JAT“ planirao da poruči osam novih aviona „Erbas“ je pobedio, jer je na rep letelice naslikao Belog anđela!

Tajna freske Belog anđela koja je inspirisala ceo svet 38498

Ko je Beli anđeo?

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments