Dok s nekim razgovaramo, nesvesno uočavamo svaki sagovornikov pokret, izraz lica i gest, pa čak i sve detalje fizičkog izgleda, odeću… I to, često, govori mnogo više od reči. Svaki pokret može biti poruka. Neverbalna komunikacija je ono što obogaćuje svaki kontakt i daje emocionalni ton svakoj poruci.

Ne izražava se rečima, već oblicima ponašanja kao što su: gestovi, pokreti u prostoru, držanje tela, izraz lica, pogled, ritam i tonalitet govora, boja glasa, odevanje…Poznato je da su ljudi skloniji da veruju onome što vide i osete nego onome što čuju. Ovu tvrdnju dokazala su mnoga istraživanja, na osnovu kojih se nameće zaključak da više pažnje pridajemo onom neizrečenom, nego izgovorenim rečima. To neizrečeno nauka naziva neverbalnom komunikacijom, pa smo psihologa Tatjanu Daničić pitali koliko poznajemo taj jezik i da li smo u stanju da na osnovu njega donosimo pravilne zaključke.

– U gotovo svakom trenutku života okruženi smo drugim ljudima. Sa njima iz različitih razloga razmenjujemo informacije. U svakom trenutku te razmene jedna osoba emituje informaciju, najčešće rečima, a druga je prima, prevodi i ugrađuje u svoj sistem. Ukoliko je poruka jasno poslata, u kanalu veze ne postoji smetnja. Pa ipak treba znati da 7 odsto kominikacije čine reči, 38 odsto ton i boja glasa, a čak 55 odsto je govor tela – kaže Daničić.

Želimo da ostavimo dobar utisak

U toj svakodnevnoj komunikaciji, nastavlja naša sagovornica, najčešće koristimo dva kanala za prenošenje informacija – verbalne i neverbalne poruke. Kada je sve jasno u komunikaciji, nema ne­sporazuma, međutim, kada se u nekom od delova ovoga procesa dogodi greška, nastaju nejasne poruke koje stvaraju konfuziju i ne znamo kako da na njih reagujemo. Svaka reč, odnosno sadržaj onoga što je izrečeno, predstavlja verbalnu poruku, a sve ostalo, ton glasa, držanje, mimika, pokreti tela, predstavljaju neverbalni vid komunikacije, odnosno prenošenja poruke.

Izvor: Blic

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments