TURISTIČKE agencije, rent a kar kompanije, vodiči,hotelijeri i prevoznici poslali su apel predsedniku Srbije, u kojem traže konkretnu pomoć za turistički sektor koji je najugroženiji pandemijom korona virusa.

Kako bi pomogli ovom sektoru da može da opstane na tržištu, da sačuvaju poslovanje i radna mesta u apelu predlažu sledeće mere:

– Isplata bruto minimalnih ličnih dohodata u narednih 6 meseci

– Otpis obaveza po osnovu poreza i doprinosa za prva tri meseca opšte pomoći privredi

– Moratorijum na obaveze prema finansijskim institucijama u narednih devet meseci

– Dodatna sredstva samo za sektor turizma i transporta u Fondu za Razvoj Srbije, sa ubrzanom preocedurom odobravanja i isplate kredita.

– Odlaganje obaveza plaćanja poreza na imovinu preduzeća i poreza na dobit preduzeća u vremenu trajanja vanrednih okolnosti

Kako se navodi u saopštenju, trenutni pad prometa od 90 odsto onemogućava preduzeća iz ovih oblasti da obezbede minimum prihoda za osnovne egzistencijalne potrebe. U ovim sektorima, direktno je ugroženo preko 25.000 radnika, a posredno i više od 60.000 radnika.

– Sa ukidanjem vanrednog stanja motivacija i stanje je bilo zadovoljavajuće, uz očekivanje da ćemo biti u mogućnosti da nastavimo sa obavljanjem svojih poslova – kazao je Aleksandar Senićčić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija. – Takođe je pozitivno uticala i pomoć države od tri minimalna lična dohodtka za privredu,ali na žalost kratkoročno. Promena okolnosti, svakodnevno menjanje uslova za obavljenje delatnosti, kao i pogoršanje epidemiološke situacije dovele su do toga da najveći broj firmi iz ovih sektora ne može da obavlja svoju delatnost.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments