U Veliko Gradište, 03. avgusta, po 64. put Dunavom stiže Tour internacional Danubien – najstarija, najduža i najveća, međunarodna, sportsko-rekreativna turistička kajak, kanu i veslačka regata na svetu.

Na putu ka Velikom Gradištu posetiće tvrđavu Ram i Srebrno jezero. U Gradištu je svima potreban odmor, jer to je najduža etapa na celoj regati, a uz to ponekad i vrlo teška zbog košave koja se baš ovde spušta sa Karpata. 

Na put dug preko 2.500 kilometara, oko 110 kajakaša krenulo je iz nemačkog grada Ingolštat ka obali Crnog mora. Za 75 dana svetski kajakaši kampovaće u šezdesetjednom mestu duž Dunava u osam zemalja, a među njima i u četiri glavna grada Evrpe: Beču, Bratislavi, Budimpešti i Beogradu. U Srbiju, odnosno u Apatin, 24. jula uploviće 130 kajakaša iz Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Hrvatske, Bugarske, Rumunije, Švajcarske, Australije i naravno Srbije. Od Novog Sada će se priključiti kajakaši iz Holandije, Engleske, i Amerike.  Posle 588 kilometara i 18 dana, učesnici regate će 10. avgusta napustiti Srbiju, uploviti u Bugarsku i nastaviti put ka Crnom moru gde stižu 05. septembra 2019.

Tour internacional Danubien stiže u Veliko Gradište 21477

U Srbiji regata prolazi kroz 12 gradova gde će imati po jedan slobodan dan koji će iskoristiti za razgledanje grada i okoline, izlete, snabdevanje i odmor posle napornih etapa. Domaćini etapnih mesta pobrinuli su se, u skladu sa svojim mogućnostima i ambicijama, da dočekaju i ugoste regataše, a u Velikom Gradištu gostoprimstvo će im pružiti Turistička organizacija ovog grada. 

Ove godine u regati učestvuje zavidan broj mladih ljudi iz različitih zemalja koji žele da upoznaju nove predele, kulture, običaje, tradiciju i ljude. Organizator TID regate kroz Srbiju je Odbor za turizam Kajakaškog saveza Srbije uz pomoć domaćina iz lokalnih samouprava.

Kajakaši se, uz najavu i dogovor sa organizatorom, mogu priključiti ili isključiti gde žele, u zavisnosti od svoje fizičke spreme i slobodnog vremena.

Organizatori pozivaju ljubitelje sporta, rekreacije, turizma, boravka u prirodi i zdravog načina života da se pridruže 64. Dunavskoj regati.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments