Braničevski okrug je velika neizmerna tajna, puna je mistike, kontrasta, tu se sudaraju stvarost i legende, tu se smenjuju kulturno-istorijske znamenitosti i magija antike, tu su urađene biciklističke staze, ali išumske gudure, raštrkana sela i razigrani konji, smenjuju se visoki vrhovi, čudesne pećine, bistra jezera i gorde klisure… kroz nadmoćni Đerdap tu protiče masivan Dunav.

Šarmantni i gordi gradovi i sela imaju svoje unikatne priče.

TURIZAM U BRANIČEVSKOM OKRUGU: Petrovac na Mlavi 15210
Foto:Zoran Mihajlovic


Inače, turizam je fenomen sa izrazitim stepenom složenosti, koji pokriva razne aspekte bitisanja. Danas masovni turizam više nije u trendu. Ljudi sve intenzivnije žele da borave u ekološki čistoj prirodi, atraktivnim, uzbudljivim prostorima, da osete autentične emocije novih sfera turizma, spremni su na veće troškove, traže elemente avanture, uzbuđenja, da dožive turizam u seoskom području, da aktivno učestvuju nesvakidašnjoj lokalnoj manifestaciji i slično.


Tokom proteklih godina u turističkoj industriji razvijen je širok front specifičnih oblika turizma, koji su relativno brzo sticali svoje verne poklonike.

Njihova popularnost je rasla. Radi se o sledećim posebnim oblastima turizma: Avanturistički turizam, seoski turizam, kulturni turizam, verski–duhovni turizam, sportsko-rekreativni turizam, eko i etno turizam, manifestacioni turizam, mračni turizam, cikloturizam (turizam na biciklima), gastronomski turizam, pristupačni turizam (turizam za sve – i za osobe sa invaliditetom), banjski spa wellness turizam, politički turizam, planinski turizam, kreativni turizam, zdravstveni turizam i dr.

Turističke atrakcije na teritoriji Petrovca na Mlavi su:

Manastiri – Gornjak, Vitovnica (otac Tadej), Blagoveštenje, Reškovica, sv. Trojica i dr.;

Banja Ždrelo (Mlavske terme); Zavičajni muzej; selo pčelara – Kamenovo;

TURIZAM U BRANIČEVSKOM OKRUGU: Petrovac na Mlavi 15210
Foto: P.Jovanović

Gornjačka klisura; arheološko nalazište Belovode; Jezero Busur;

Seoski turizam u Petorvcu na Mlavi: (etno selo Bistrica, Ždrelo, Šetonje i dr.)

TURIZAM U BRANIČEVSKOM OKRUGU: Petrovac na Mlavi 15210
Foto: P.Jovanović

izletišta Trest i Čvarinac; planinarenje – Homoljska transverzala (vrhovi Mali i Veliki Vukan, Štubej) kao i Ježevac, Krilaš i dr.; Planinarski dom u Ždrelu;

TURIZAM U BRANIČEVSKOM OKRUGU: Petrovac na Mlavi 15210

smeri za alpinističko penjanje; Paraglajding (kod Ćovdina); biciklističke staze, planinski biciklizam; Galerija Krug; reka Mlava, lov i ribolov i dr.

Manifestacije:

TURIZAM U BRANIČEVSKOM OKRUGU: Petrovac na Mlavi 15210

Pozorišni festival – Gulini dani (mart); Sabor pčelara u Kamenovu (apr.);

TURIZAM U BRANIČEVSKOM OKRUGU: Petrovac na Mlavi 15210

Memorijalna trka – Dragutin Tomašević (maj); Bačijada u Stamnici (maj); Prolećni festival cveća (maj); Julski vašar; Žumarijada u Kladurovu (jul); Prasićijada u Rašancu (jul); i dr.

Autor:Prof. dr Momčilo Manić

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments