U slučajevima gde su iznosi mali, banke su isplatile klijentima naknadu za obradu kredita kako bi ukoliko izgube spor izbegle veće troškove izvršitelja.

Sudovi su zagušeni tužbama protiv banaka kojima nezadovoljni klijenti, oni koji su podigli kredite, traže da im banke vrate naknade naplaćene na ime troškova obrade kreditnog zahteva. Često je to samo jedan aspekt, jer klijenti banke tuže i po drugim osnovama, kao za visinu kamate i slično.

Masovnost tužbi ne čudi s obzirom na to da je cela Srbija oblepljena plakatima kojima se građani i privreda pozivaju da tuže banke. U sudovima je na desetine hiljada tužbi i činjenica je da ima slučajeva da banke presuđuju protiv banaka. Neki klijenti su već i naplatili tužbeni zahtev od banaka, to jest one su im isplatile iznos pomenute naknade za obradu kreditnog zahteva. U pravnim krugovima se može čuti da su se neke banke i posle prvostepene presude osnovnog suda odlučile na isplatu, ne čekajući ishod žalbe koju su uložile drugostepenom sudu, odnosno pravosnažnost presude. Zašto su to učinile? Zato što se radi o manjim iznosima, tako da im se nije isplatilo da čekaju pravosnažnost kojom bi eventualno izgubili spor, nakon čega bi usledilo prinudno izvršenje. A to podrazumeva troškove izvršitelja koje bi oni morali da plate. Podsećanja radi, banke su naknadu obrade kredita naplaćivale u procentima, dva, tri, četiri odsto, pa i više od toga, pa je taj trošak i različit zavisno od visine podignutog kredita. Od toga zavisi i da li će ga sudovi tretirati kao spor manje ili veće vrednosti i koji će sud u drugom stepenu biti nadležan.

O ovoj temi više pročitajte ovde.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments