Dobitnik Stiškog blagodarja je i manastir Zaova, koje je primio Marko Pekić.

Svečana akademija Svetosavsko stiško blagodarje, u organizaciji biblioteke „Srboljub Mitić“, održana je u čitaonici „Osam nijansi plave“ u Malom Crniću u duhu vekovnog, neprocenjivog dela, koji je ovenčao lik Svetog Save, kao prvog srpskog učitelja, državnika, arhiepiskopa, književnika, prosvetitelja.

Svečanost su svojim prisustvom uveličali predstavnici lokalne samouprave: Mališa Antonijević, predsednik opštine Malo Crniće; zamenik predsednika Opštine, Goran Dačić i predsednica Skupštine opštine, Goranka Beba Stević.
Program je počeo Svetosavskom himnom, i prikladnim recitacijama u izvođenju učenika Osnovne škole „Moša Pijade“, Malo Crniće.

Direktorka biblioteke,Danijela Božičković Radulović, pozdravljajući prisutne, učesnike programa i sve prisutne, na svoj jedinstven i originalan način, započela je priču o značaju obeležavanja Dana Svetog Save, koju sve škole proslavljaju kao svoju Slavu.Književnik Milisav Milenković, je u ovim svečanim trenucima pokazao Svetosavsko blagodarje Udruženja književnika Srbije, dodeljeno istog dana Časopisu „Stig“ za pedesetogodišnjicu trajanja i kontinuiranog izlaženja i preneo srdačne pozdrave iz Udruženja književnika Srbije.

Ove godine, Biblioteka je ustanovila i Svetostavsko stiško blagodarje. Prvom dobitniku ove plakete – Opštini Malo Crniće, odnosno predsedniku Opštine, Mališi Antonijeviću, uručila je direktorka Biblioteke Danijela Božičković Radulović.

Dobitnik Stiškog blagodarja je i manastir Zaova, koje je primio starešina manastira Marko Pekić.

O Svetom Savi, nadahnuto je besedio starešina manastira Zaova, otac Marko Pekić:
– „….Božiji ljudi ne pripadaju samo pojedincima, jednoj porodici, jednom mestu ili narodu. Božiji ljudi, ako su Božiji, onda su oni SVELjUDI. To je prava reč o Svetom Savi, o svečoveku, koji je sveobuhvatan. Obuhvata sobom vasionu, svako ljudsko biće, svaku stvar Božiju, i postaje svedok među nama i u nama, ljubavi Božije, koja je sveobuhvatna.
Hvala Gospodu, da smo se sabrali u ime jednog takvog viteza, sveljudskog – svečovečanskog viteza i svedoka Duha Božijega, i neka njegov blagoslov, primer i put bude i nama putokaz, kuda i kako da hodamo, kojim putem da brodimo u ovom kratkom zemaljskom životu.

Daj Bože, da hodamo putem koji vodi u život večni, kako je učitelj, prosvetitelj i nastavnik Sveti otac radio, naš Sava“.

U prosvetiteljskom duhu, stihove posvećene Svetom Savi, govorili su: Magdalena Redžović, Ljubisav Grujić Gruja, Dragana Ranđić, Antileta Živković, Svetlana Perišić, Slađana Stošić, Rade M. Obradović , Živojka Milić i dr.
Svojim predivnim glasom, čitav događaj oplemenila je Marija Stojićević , vokalni solista.

Autor: Z.Stojanović