Od sledeće školske godine gimnazijsko obrazovanje postaće bogatije za još dva smera namenjena darovitoj deci koja će moći da se upišu u specijalizovana odeljenja za istoriju i geografiju.

Kao sledeći krupan korak reforme gimnazijskog obrazovanja ovu novinu je najavio ministar prosvete Mladen Šarčević.

Stručni timovi već uveliko pripremaju planove i programe nastave i učenja za buduće srednjoškolce naklonjene izučavanju istorije i geografije.

U taj posao uključeni su znalci i saradnici Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, kao i predstavnici Nacionalnog prosvetnog saveta.

U gimnazijama posebna odeljenja i za istoriju i geografiju 25756
Foto: P.Jovanović

– Pre dve godine smo počeli reformu gimnazija, a pre toga ozbiljne reforme gimnazijskog obrazovanja nije bilo. Za nadarenu decu imali smo specijalizovana matematička odeljenja u više gimnazija, ne samo u Matematičkoj kojom se svi ponosimo.

Bilo je i filoloških odeljenja za talente van filoloških gimnazija, ali u skromnom obimu. Uveli smo informatička i odeljenja za fiziku u gimnazije. Specijalizovana odeljenja za biologiju i hemiju ove godine su postala realnost, Sve njihove kabinete smo opremili mikroskopima i instrumentima za eksperimentalni rad.

Sada je došao red i na predmete koji čine opšteobrazovni koncept gimnazija, a to su istorija i geografija. Sledeće godine imaćemo specijalizovana odeljenja iz tih predmeta – objasnio je Šarčević.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments