“Via ferata” u prevodu znači “Gvozdeni put”. Ove planinarske penjačke staze osmišljene su u 19. veku u Austriji I Nemačkoj.

Od klasičnih planinarskih staza razlikuje ih to što su obezbeđene sajlama I što su najčešće u vertikalnim, nepristupačnim stenama.

U GORNJAKU OTVORENA "VIA FERATA" 18397

Via ferata “Gornjak” u Gornjačkoj klisuri kod Petrovca na Mlavi jedina je takva penjačka staza u centralnoj Srbiji.

Njena prednost je što je pored magistralnog puta. Ali, nije za svakoga, već samo za planinare koji su psihofizički spremni, sa odgovarajućim sertifikatom i opremom. Oni manje iskusni mogu se penjati samo uz pratioca.

U GORNJAKU OTVORENA "VIA FERATA" 18397

Dužina staze je 1100 metara, od kojih je 400 metara obezbeđeno sajlom. Visinska razlika je 330 metara. Uspon je skoro vertikalan, a obični turisti mogu stići samo do pećine u steni.

U GORNJAKU OTVORENA "VIA FERATA" 18397

Penjačku stazu trasirali su stručnjaci iz Planinarskog saveza Srbije na inicijativu Sportskog saveza opštine Petrovac na Mlavi koja je finansirala projekat.

Za opštinu Petrovac na Mlavi otvaranje “Via ferate” u Gornjačkoj klisuri, važan je korak u razvoju turizma I prezentaciji prirodnih lepota ovog kraja.

U GORNJAKU OTVORENA "VIA FERATA" 18397

Uspon uz Via feratu „Gornjak“ je besplatan, ali je obavezno prethodno popunjavanje prijave, zbog evidencije planinara I bezbednosti.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments