U Kazneno-popravnom zavodu „Zabela“ kod Požarevca održan je koncert najstarijeg srpskog hora Prvog beogradskog pevačkog društva. Koncert je upriličen za osuđenike, kao deo procesa njihove resocijalizacije i rehabilitacije.

U svojoj istoriji dugoj više od vek i po, Prvo beogradsko pevačko društvo nastupalo je na različitim mestima uključujući i evropske dvorove, ali nikada do sada se njihova muzika nije čula iza zatvorskih zidova. Nastup u Kazneno popravnom zavodu Zabela kod Požarevca bio je jedno novo i zanimljivo iskustvo.
U KPZ "Zabela" kod Požarevca održan je koncert najstarijeg srpskog hora 27410
Foto:Sattv

„Ja se iskreno nadam da i ovi koncerti, koji će se, ako Bog da, dešavati najmanje dva puta godišnje, dogovorio sam sa gospodinom Dejanom, da to bude Božićni I Vaskršnji koncert. Da ovde počne taj, prvo duhovni taj moralni preporod u tim ljudima“, kaže Petar Lukić, predsednik Prvog beogradskog pevačkog društva.

Koncertu najstarijeg srpskog hora prisustvovalo je oko 200 osuđenika iz poluotvorenog odeljenja Kazneno popravnog zavoda Zabela.

Osuđenik B.D. kaže da ranijih godina nije imao prilike nikada da prisustvuje takvim događajima, i dodaje: „Motiviše me za boljim životom, kao jedna motivacija u nizu, za jednostavnom, normalnim životom“.

„Muzika oplemenjuje svakako, obogaćuje i dušu i telo, i čovek zdravije razmišlja“, dodaje osuđenik V.P.

Nije prvi put da u Zabeli organizuju koncerte i pozorišne predstave za osuđenike. Objekat u kome je održan koncert Prvog beogradskog pevačkog društva zove se „Preporod“ pa i u njegovom imenu ima neke simbolike.

„Većina njih je radno upošljena kod poslodavaca u gradu i oni na svojim radnim mestima tamo predstavljaju našu ustanovu i predstavljaju i naš rad. Tako da smo mi upriličili ovaj koncert njima u znak zahvalnosti, zato što na adekvatan način učestvuju u procesu resocijalizacije i rehabilitacije“, kaže Dejan Novaković, upravnik KPZ „Zabela“.

Prvo Beogradsko pevačko društvo osnovano je 1853. godine, a njegovi dirigenti i horovođe bili su slavni srpski kompozitori Stevan Mokranjac, Kornelije Stanković, Stanislav Binički i mnogi drugi. Hor prevashodno neguje srpsku duhovnu muziku.

 

Autor: RTS
0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments