U manastiru Žiča danas počinje redovno majsko zasedanje Svetog arhijerejskog Sabora. Ovogodišnje zasedanja počinje u Žiči, prvom sedištu srpske arhiepiskopije, zbog jubileja – osam vekova autokefalnosti.

Sabor ć‡e započeti svetom arhijerejskom Liturgijom i Prizivom Svetog Duha u hramu Vaznesenja Hristovog u manastiru Žiča, gde ć‡e u popodnevnim časovima početi radni deo zasedanja koji će se nastaviti i narednog dana, saopštila je TV Hram.

Patrijarh srpski Irinej
Patrijarh srpski Irinej

Foto: Dalibor Danilović

Zasedanje ć‡e biti nastavljeno 11. maja u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu. Patrijarh Irinej stigao je juče u manastir Žiča zajedno sa arhijerejima SPC gde ih je dočekao Episkop žički Justin. Kosovo i Metohija i Ukrajina biće glavne teme redovnog zasedanja Svetog arhijerejskog sabora, piše „Politika“.

Sveti arhijerejski sabor SPC
Sveti arhijerejski sabor SPC

Iako se dnevni red Sabora utvrđuje tek kada počne, „Politika“ nezvanično saznaje u vrhu SPC da će se o pojedinim temama najverovatnije raspravljati, jer je zbog njihovog značaja važno da se o njima izjasni najviše crkveno telo. Tako će srpski arhijereji na Saboru razgovarati o situaciji na KiM i crkvenoj krizi u Ukrajini.

O KiM se govorilo i na prošlogodišnjem majskom zasedanju, ali i na vanrednom zasedanju u novembru. Nije isključeno da će arhijereji ponovo formulisati stav o tom važnom i bolnom pitanju, kao što bi slično mogli da učine i sa crkvenom krizom u Ukrajini, navodi list. Nezvanično, u vezi sa KiM, Srpska pravoslavna crkva neće menjati svoj viševekovni stav i potvrdiće ranije iznete stavove Sabora, navodi „Politika“.

Autor: Blic

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments