Građani Srbije moće će od marta ove godine da plaćaju račune sistemom „prepoznavanja lica“ (face recognition system), najavljuje guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Narodna banka Srbije planira da u prvom kvartalu 2019. godine pusti novu uslugu, koja je deo rešenja instant plaćanja, a koji je pokrenut u oktobru prošle godine.

„Biće moguće da se preko skajpa ili vizuelnog identifikovanja stranke obavi plaćanje“, kaže guverner:

„To će biti nešto što je zaista revolucionarna novina kao dopuna instant plaćanju. Iako smo spremni da sa tim krenemo odmah, moramo da sačekamo novu evaluaciju napretka Srbije u smislu sprečavanja pranja novca da bi mogli ovu novu uslugu da pustimo u podpromet“.

Tačan datum kada će građani moći da počnu sa korišćenjem ove usluge znaće se nakon sastanka MANIVAL-a (Komitet Saveta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma) 23. januara.

Na tom sastanku će se proveravati napredak Srbije u primeni svih pravila u sprečavanju pranja novca, a ako mišljenje ove institucije bude „pozitivno“ plaćanje „licem“ moglo bi da startuje i u februaru.

Plaćanje telefonom, tabletom, putem skajpa ne zahteva nova tehnička rešenja niti će banke koštati novca, kaže Tabaković i ističe da je reč o sistemu koji je bezbedan za korisnike, kako u zaštiti ličnih podataka tako i u smislu moguće zloupotrebe u „pranju novca“.

 

(Kurir.rs/Tanjug)

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
1 Comment
Newest
Oldest
Inline Feedbacks
View all comments
Dark Web
03/01/2019 12:29

Mater li vam jebem i sve po spisku sotonino iluminatsko!!! Pozivam sve gradjane Srbije da idu na dark i deep web gde su potpuno bezbedni i bez trasiranja mogu koristiti tu vrstu interneta da pogledaju sta pisu ljudi i kakve dokaze daju i upozoravaju o svim manipulacijama smrdljivog rotchilda,rokfelera i sotone sorosa!