Svake godine tradicionalno na Veliku subotu u naše krajeve stiže Blagodatni oganj sa hristovog groba iz Jerusalima. Sveštenik Mirko Mihajlović paroh Crljenačko-Kuljanski javio nam je da obe godine Oganj biće u Crljencu i Kuli negde oko ponoći.

„Vernici koji žele da vatra sa Hristovog groba u vreme Vaskrsa gori i u njihovom domovima pozivaju se da sačekaju u porti crkve gde će ga preuzeti na svojim svećama“.

U subotu u ponoć stiže Blagodatni oganj u Crljenac 17730
Foto: Miroslav Životić
Pročitajte još
[su_posts template=“templates/default-loop.php“ id=““ posts_per_page=“3″ post_type=“post“ taxonomy=“category“ tax_term=““ tax_operator=“IN“ author=““ meta_key=““ offset=“0″ order=“DESC“ orderby=“date“ post_parent=““ post_status=“publish“ ignore_sticky_posts=“no“]

Tekst Zvanični sajt Srpske pravoslavne Crkve:

Blagodatni oganj

Svake godina na Veliku subotu, upravo na onaj dan između golgotskog Raspeća na Veliki petak i Vaskrsa Sina Božjeg u nedelju, u Jerusalimu na zemlju sa neba silazi Blagodatni oganj. To je dan koji je telo Gospoda, koliko možemo znati, provelo upravo tu, u Grobu, u Kuvukliji. Dan koji je svet proveo „bez Boga“, žrtveno postradalog na Krstu za razrešenje grehova sveta. Taj dan je i jedna od mogućih simboličkih predstava celokupne istorije palog čovečanstva, jer označava trajanje između bogoubilačkog (bogootpadničkog) sunovrata u tamu i vaskršnje pobede nad pobedama: pobede nad smrću i obnove bogočovečanstva.

Grob Gospodnji je mesto u pećini gde je ležalo telo Hristovo po pogrebu. Sada je to Kuvuklija, kapela Groba Hristovog unutar Vaskresenjskog hrama u Jerusalimu. Svake godine, u subotu pred pravoslavni Vaskrs kada služi pravoslavni prvojerarh, u Kuvukliji, na Grobu Gospodnjem, dešava se jedno od najvećih čuda koje se ponavlja od davnina. Sa neba silazi Blagodatni oganj koji čudesno pali sveće pravoslavnom patrijarhu, a potom i ostalim vernicima.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments