U Zavičajnom muzeju Petrovac na Mlavi, u okviru manifestacije „Strip 9. trip“, do 13. maja otvorena je izložba povodom 100 godina od rođenja Božidara Bože Veselinovića (1921-1999).

Božidar Veselinović – Boža je bio srpski strip-crtač i ilustrator. Bio je pre svega vrstan i svojstven crtač, bilo da se kretao u okviru stripa, novinske ili književne ilustracije. Kao ilustrator realističkog usmerenja, razlikovao se od svojih kolega prepoznatljivim stilom i ikonografijom prikazanih likova.

Na izložbi su predstavljene njegove ilustracije iz legata, koji se nalazi u okviru likovne zbirke muzeja. Prikazano je 25 radova.U Zavičajnom muzeju Petrovac na Mlavi radovi Bože Veselinovića 51804

U Zavičajnom muzeju Petrovac na Mlavi radovi Bože Veselinovića 51804

Rođen je 17. aprila 1921. u Petrovcu na Mlavi.

Počeo je karijeru kao ilustrator u Politikinom Zabavniku, za koji je radio pune četiri decenije. Sarađivao je i u časopisima Duga, Borba, Zenit i Dečje novine. Ilustrovao je i brojne knjige, a najpoznatiji je po stripovima Dabiša, Zulumćar, Kapetan Mat itd. Većinu stripova su mu izdale Dečje novine u ediciji Nikad robom.Božidar Veselinović uradio je i većinu ilustracije na omotu, kao i one unutar teksta, u ediciji knjiga Plava ptica. Crno-belim tuš ilustracijama, uz pomoć pera ili četkice, ili kolor ilustracijama na belom zaštitnom omotu obogatio je mnoge naslove iz ove edicije, koja se smatra najboljom edicijom knjiga za decu ikada objavljenom na srpskom jeziku.