U srednjoj poljoprivrednoj školi „Sonja Marinković” u Požarevcu, u okviru praktične nastave, učenici proizvode zdravu hranu koja se koristi u restoranu Doma za učenike. Deo proizvoda prodaje se u njihovoj radnji na pijaci.

Sve što nauče na časovima, učenici požarevačke srednje poljoprivredne škole odmah pretvaraju u zdrave proizvode. Godišnje naprave 10.000 tegli cvekle i džema od šljiva, kao i 600 litara matičnog soka od aronije.

Učenici u Požarevcu proizvode zdravu hranu 11783
Foto: P.Jovanović

„Obožavamo ovde da radimo. Prelepo je da se radi, jer se mnogo toga nauči. Ili obnavljamo nešto staro, ili učimo nešto novo, kao što je cvekla i aronija”, kaže Milena Spasić. Njen drug Vladimir Živojinović smatra da će mu ta praksa pomoći da lakše nađe posao.

Iz ove škole, učenici izlaze sa dovoljno radnog iskustva za prvi posao.

„S obzirom na to da su to deca iz poljoprivrednog kraja, imaju mogućnost da sa njihovih parcela i dobavljača dobiju sirovinu, koju mogu u svojim radionicama da prerade”, objašnjava Mira Hrkalović, profesorka stručnih predmeta.

Učenici u Požarevcu proizvode zdravu hranu 11783
Foto: P.Jovanović

Iako tako izgleda, ovo nije dualno obrazovanje. Škola je registrovana kao poljoprivredno gazdinstvo, pa zaokružuju proces od njive do trpeze.

„Od proizvodnje poljoprivrednih tehničara kao što su cvekla, šljive, u radionici se sve preradi. To prerađuju učenici prehrambene struke i na kraju sve se plasira preko naše prodavnice, a deo proizvoda u Domu učenika”, navodi Vidoje Vukašinović, direktor Poljoprivredne škole „Sonja Marinković” u Požarevcu.

Sve što prehrambeni tehničari poljoprivredne škole proizvedu, na kraju dođe u prodavnicu na pijaci. Uskoro će tu moći da se kupi i mleko, zamrznuto testo i drugi proizvodi ostalih smerova škole.

Učenici u Požarevcu proizvode zdravu hranu 11783
Foto: P.Jovanović
0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments