Mogućnost roditelja da dovedu u pitanje i „obore“ ocenu koju je nastavnik njihovom detetu dao, zbog čega će ocenjivač biti izložen direktnom nadzoru kontrolora koji će preispitivati njegove metode rada i ocenjivanja, razbesnela je nastavnike koji zbog ovakvih novina u zakonu najavljuju štrajk i proteste.

Pre nešto više od nedelju dana obelodanjena promena koju donosi član 82 dopunjenog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja (ZOSOV) i u javnosti je stvorena klima negodovanja i sukoba interesa roditelja i nastavnika.

Ovim spornim članom je predviđeno je da osnovci, srednjoškolci i njihovi roditelji mogu uputiti prigovor na ocenu koju je tokom školske godine dao neki od nastavnika, ili zaključio na kraju prvog i drugog polugođa.

Takođe, ovom izmenom data im je i mogućnost prigovore na ispit ukoliko je reč o vanrednom školovanju. Buniti se mogu i protiv ocena iz vladanja, a ukoliko direktor, stručni saradnik i stešina odeljenja ocene da li je prigovor osnovan vraćaju ga odeljenskom veću na ponovno razmatranje.

Učenik dobije jedinicu, nastavnik ide na "POPRAVNI" Ovo pravilo je razbesnelo profesore i zbog toga su spremni i na ŠTRAJK 16578

Nastavnik pod nadzorom

Đaci i roditelji mogu izreći prigovor tri dana od upisivanja ocene u dnevnik, odnosno u đačku knjižicu ili svedočanstvo. Potom se žale direktoru koji je dužan da za tri dana dostavi rešenje nastavniku, a u koliko na njemu piše da je prigovor osnovan, direktor će poništiti odluku nastavnika zbog čega će ovaj biti izložen dodatnom nadzoru svog rada i metoda ocenjivanja.

Nakon poništenja ocene direktor formira komisiju koja će ponovo proveravati znanje učenika, ali i pratiti njegovo ponovno ocenjivanje.

Sada će profesori davati blaže ocene

Kako tvrde profesori, novine koje se unose dovode do toga da njihovo ocenjivanje postane blaže.

– Čini mi se da žele da profesori idu linijom manjeg otpora, da daju bolje ocene i da tako ne dovode u pitanje svoj rad ni na koji način, što znači da đaci imaju sve više prava, a manje se trude -zaključuje Markov.

Podsećamo jedna od novina ZOSOV-a je i Pravilnik o ocenjivanju koji će morati da poštuju nastavnici svih škola. Pravilnikom je predviđeno da osim što se kontrolni mora najaviti pet dana unapred, može se zatražiti i poništavanje rezultata ukoliko više od polovine dobije negativnu ocenu, a predviđene su i okolnosti u kojima učenik može da poništi ocenu.

Kada je reč o usmenim proverama i pismenim postignućima u trajanju do 15 minuta one se rade bez najave, da bi utvrdila ostavarenost cilja i časa i savladanosti dela realizovanih programskih sadržaja. Ocena ovih testova ne bi trebalo da se nigde ne unose, pa tako i da ne utiču na krajnju ocenu.

Učenik dobije jedinicu, nastavnik ide na "POPRAVNI" Ovo pravilo je razbesnelo profesore i zbog toga su spremni i na ŠTRAJK 16578

Ključne stavke u pravilniku o ocenjivanju:

Kontrolni mora da se najavi pet dana unapred

Ukoliko više od polovine učenika dobije jedinicu na testu, on se automatski poništava, a direktor može natavnika da pošalje na dodatno usavršavanje

Ocena mora da se unese u dnevnik osam dana od provere, u protivnom se poništava

U toku časa nastavnici imaju pravo da đacima zadaju petnaestominutni test čija ocena ne ulazi u dnevnik. To je samo rekapitulacija onogo što su deca usvojila u toku prethodnih 30 minuta tog časa

Na sajtu škola javno mora da bude objavljen raspored kontrolnih i pismenih zadataka

Na ocenu iz vladanja ne mogu da utiču ostale ocene. Na primer, ako učenik ima sve petice, a recimo da je počinio vršnjačko nasilje da i da zato ima jedinicu iz vladanja, to što je odličan đak ne može da utiče na to da mu se promeni ocena iz vladanja.

Autor: Blic

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments