UEFA je na mukama kako da pronađe najbolje i najracionalnije rešenje za ovogodišnju završnicu Lige šampiona i Lige Evrope, ali i kako da se u pronađu termini za Ligu nacija. Nepravilan napredak pandemije u Evropi otežava zatvaranje kalendara, pošto je svaka zemlja uvela svoje mere i karantine za strance, kao i ograničenja putovanja.

Najavljeno je da će evropska kuća fudbala 17. juna objaviti konačne odluke, jer je taj datum označen i kao poslednji rok za izmene. Predviđa se nekoliko alternativa, a u fokusu je pre svih nastavak Lige šampiona, prema kojoj će se prilagođavati i ostala takmičenja.

Najveća želja UEFA je bila da se sezona završi u tradicionalnom formatu, ali to je sada gotovo nemoguće izvesti. Neophodno je da se prvo završe još četiri revanš duela iz osmine finala. Posle toga, nekoliko scenarija se ističe u prvi plan, a opcija sa najviše podrške je da se organizuje Fajnal-for u jednom gradu u kome će četiri tima odigrati dva polufinala u jednom meču, kao i veliko finale koje je planirano 29. avgusta. Grad koji će ugostiti najbolje četiri ekipe tek bi trebalo da se izabere, pošto je Istanbul najavio da će odustati od organizacije, pa se Lisabon i Minhen pominju kao alternative. Problem kod ove ideje jeste to što bi se četvrtfinale igralo na neutralnom terenu ili bi on bio određen žrebom.

Zbog toga, ako pandemija ne popusti, UEFA ima ideju da organizuje turnir „Top osam“, odnosno da okupi osam najboljih timova u jednom gradu i da, u roku od dve nedelje, oni odigraju nokaut mečeve – četiri četvrtfinala, dva polufinala i finale.

Još nije zvanično, ali sve ukazuje na to da će reorganizacija klupskog kalendara uticati na planove reprezentacija. Nova UEFA Liga nacija po prvobitnom planu trebalo je da počne u septembru, ali su svi svesni toga da se ovo takmičenje neće vratiti do marta sledeće godine.

SLEDEĆA LŠ TEK 20. OKTOBRA

BUNDESLIGA je već u toku, španska La liga počinje 11. juna, slede Premijer liga (17. juna) i Serija A (20. juna). Posle završetka nacionalnih liga, avgust je tempiran za okončanje Lige šampiona i Lige Evrope, što će potisnuti čitav raspored za narednu sezonu. Tako se nameće zaključak da grupna faza Lige šampiona neće početi pre 20. oktobra.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments