Ugovor za izgradnju novog ledolomca trebalo bi da bude potpisan u februaru naredne godine, a do tada će srpske reke kao i prethodnih godina braniti „mešovita ekipa“ razbijača leda iz Srbije, Mađarske i Rumunije, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U budžetu Srbije za 2018. godinu obezbeđeno je 300 miliona dinara za izradu projektno tehničke – dokumentacije i izgradnju ledolomca.
Kako na tržištu nema gotovog ledolomca koji bi se kupio, počela je izrada dokumentacije odnosno izrada klasifikacione i radioničke dokumentacije na osnovu koje će se graditi ledolomac„, navode u ministarstvu.

Izrada dokumentacije je, kažu, u poodmakloj fazi, „praktično završnoj, kojom su utvrđene tehničke karakteristike ledolomca koje su prihvaćene i overene od strane nadležnog organa, Uprave za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu“.

Inače, javni poziv za izgradnju novog ledolomca objavljen je 10. decembra prošle godine, a sklapanje ugovora sa izvođačem, kažu nadležni, očekuje se u februaru 2019. godine.
Za odbranu od leda na Dunavu (tzv. sektor od zajedničkog interesa – od državne granice do Vukovara, odnosno, Plavne) predviđeno je angažovanje mađarskih ledolomaca na razbijanju leda u skladu sa dogovorom Mađarske, Hrvatske i Srbije (međudržavni Sporazumom o bilateralnoj saradnji u oblasti vodoprivrede sa Mađarskom iz 1956. godine i bilateralnim sporazumom Mađarske i Hrvatske).

Potez duž akumulacija HE „Đerdap“ je u nadležnosti rumunske i srpske strane koje upravljaju ovom „deonicom“, a iz ministarstva poručuju da je ledolomac „Greben“ spreman za plovidbu.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments