Nezaposlene žene i žene sa invaliditetom spadaju u kategoriju stanovništva čiji položaj mora biti prepoznat od strane lokalne zajednice. Kako je stanje u društvu nezavidno i nije realno očekivati da svaka osoba, bez obzira na pol, može imati zaposlenje, ovaj projekat za osnovni cilj ima pružanje podrške ovoj višstruko ranjivoj populaciji.

Prema svim istraživanjima žene i žene sa invaliditetom se još uvek nisu izjednačile sa muškarcima po pitanju zaposlenosti, uključenosti u politička zbivanja, dobijanju značajnijih funkcija… Stoga je projekat šansa da se nezaposlene žene i žene sa invaliditetom uključe u aktivnosti lokalne zajednice, pokažu svoja umeća čime bi učinile jedan korak ka podizanju nivoa samopoštovanja ali i osećaja prepoznavanja njihovog nesumnjivog doprinosa od strane njihove šire društvene zajednice.


Planira se izložba rukotvorina nezaposlenih i žena sa invaliditetom, predavanja o položaju nezaposlenih žena i žena sa invaliditetom, povezivanje sa organizacijama kojima se mogu plasirati/prodati proizvodi izrađeni tokom projekta.


Projekat finansira Grad Požarevac, a biće pozvana i Nacionalna služba za zapošljavanje, kao i Turistička organizacija i stručnjaci različitih profila da se pridruže i doprinesu boljem razumevanju ovog problema, kao i pokušaju njegovog rešavanja.


Predloženi projekat nudi rešenje za umanjenje štete koja nastaje tokom nezaposlenosti zapošljive populacije žena i žena sa invaliditetom, a ta šteta ne meri se samo finansijskim nedostatkom, već i gubitkom vere u sebe, samopoštovanja, osećanjem manje vrednosti.

Projekat nudi novu ideju o mogućnosti samozaposlenja, koja bi eventualno dovela do daljeg napretka u procesu traženja i pronalaženja zaposlenja, a svakako bi ženama pružila veliku šansu da povrate samopouzdanje i osnaže se kao ličnosti koje se mogu upustiti u traženje novih načina da se do zaposlenja dođe


Cilj projekta je uključivanje nezaposlenih žena i žena sa invaliditetom u društvene tokove.Tokom realizovanja projekta žene bi bile pozvane putem medija, plakata, flajera, ličnih kontakata aktivista Udruženja građana Nika, kao i apela predstavnika požarevačke vlasti, da se aktivno uključe u projekat UMEM-ZNAM.

Sve nezaposlene žene mogu da se prijave za učešće na izložbi, na kojoj će biti predstavljene njihove rukotvorine.


Šta se može izložiti? Ručni radovi svih vrsta, ručno izrađeni predmeti, slike, ručno šiveni odevni predmeti, predmeti izrađeni u dekupaž tehnici, suveniri, nakit, ručno rađena obuća, igračke i svi drugi predmeti koje su žene same izradile.


Izložba će trajati 7 dana a biće postavljena u odgovarajućem prostoru. Imala bi prodajni karakter. Preferira se da eksponati imaju neko od obeležja koje je vezano za kulturu i tradiciju Požarevca i okoline, ali nije presudno za odabir rada. Sredstva od prodaje eksponata zadržale bi učesnice izložbe, što bi im dalo samopouzdanje da mogu i sopstvenim radom od kuće zaraditi.


Tokom trajanja projekta organizovali bi tribine na kojima bi se razgovaralo o njihovom intenzivnijem učešću u ovakvim projektima pa i osnivanju nekog njihovog udruženja koje bi im pomoglo da ostvare prihod ili neka prava.


Ukoliko bi projekat ostvario svoj primarni cilj, ova praksa bi se nastavila i ubuduće, čime bi se doprinelo umanjenju problema nezaposlenosti ranjive populacije žena i žena sa invaliiditetom.

Poziv nezaposlenim ženama i ženama sa invaliditetom za učešće u projektu „Umem-znam“


Ukoliko izrađujete originalne predmete, slike, suvenire, odeću, obuću, igračke, ukratko sve što se može rukom napraviti, a nezaposleni ste, prijavite se na konkurs „Umem-znam“, kako biste dobili šansu da svoje radove izložite na istoimenoj izložbi koja će biti održana u decembru ove godine.


Pravo učešća imaju nazaposlene žene i žene sa invaliditetom, bez obzira na godine.


Prijave putem i-meja adrese: ug.nika2017@gmail.com ili na fejsbuku: Udruženje građana Nika

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments