Pomenuti dokument potpisali su predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije Bosiljka Jovanović, predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić i predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ Tomislav Živanović.

Šarčević je naveo da su potpisivanjem Posebnog kolektivnog ugovora regulisana i unapređena prava i status zaposlenih u predškolskim ustanovama.

Ovim posebnim kolektivnim ugovorom dogradili smo odredbe koje se odnose na rad zaposlenih u doba pandemije, regulisali i druga pitanja u vezi sa zaštitom zaposlenih, kao i uslovima rada sindikata, objasnio je ministar.

Jovanović je istakla važnost Posebnog kolektivnog ugovora i Aneksa prethodnog ugovora, uz napomenu da će zaposleni u predškolskim ustanovama dobiti nova prava, koja do sada, nezasluženo nisu imali.

Dobili smo više dana godišnjeg odmora, solidarna davanja, više plaćenog odsustva, pravo na jubilarnu nagradu i neka druga prava koja su do sada imali naši osnivači – jedinice lokalne samouprave, a zaposleni u predškolskim ustanova su neopravdano bili diskriminisani, precizirala je ona.

Ilić je ukazala na to da samo pre tri godine Posebni ugovor nije ni postojao, naglasivši da su današnjim potpisivanjem ovog dokumenta predškolske ustanove zaokružile svoju ulogu u obrazovnom sistemu zemlje.

Živanović je rekao da je mnogo toga urađeno u oblasti predškolskog obrazovanja, i dodao da je dobro to što su sada na centralnom nivou regulisana prava zaposlenih u predškolskim ustanovama jer su ona ranije bila različita od lokalne samouprave do lokalne samouprave.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments