Grad Požarevac i opština Veliko Gradište realizuju projekat Geografskog informacionog sistema (GIS) od juna 2019. godine pod nazivom „Unapređenje preduslova za korišćenje lokalnih socio – ekonomskih potencijala kroz GIS u Požarevcu i Velikom Gradištu“. Trajanje ovog projekta predviđeno je do kraja 2020. godine. „EU PRO“ program finansijski podržava ovaj projekat.

Unapređenje preduslova za korišćenje lokalnih socio-ekonomskih potencijala kroz GIS u Požarevcu i Velikom Gradištu 42469
Danijela Tufegdžić, menadžer projekta

„Kada kažem unapređenje GIS-a, odnosi se i na razvoj postojećih baza podataka ali se odnosi i na unapređenje pravnih mehanizama bez kojih nemamo osnovu za dalje korake i pravilno planiranje aktivnosti. Prošle nedelje počela je obuka za upravljanje novim razvijenim modulima. Moduli su delovi ili modeli u GIS-u, prostorni podaci koji se odnose na poljoprivredu, turizam i investicione zone. Ovog puta smo se odlučili da GIS nadogradimo ovim modulima na već postojeće. Obuka se odnosi na rad u ovim novim modulima, ali će, naravno, biti organizovana obuka za upravljanje tim istim podacima, naprednija i za upravljanje podacima koji se nalaze na zvaničnim internet stranicama grada Požarevca i opštine Veliko Gradište. Obuka je predviđena z azaposlene u Gradskoj upravi grada Požarevca, u opštinskoj upravi Velikog Gradišta ali i za zaposlene u turističkim organizacijama Požarevca i Velikog Gradišta. Oni će biti u obavezi da dostavljaju podatke za koje smatraju da su bitni građanima za bolje upoznavanje ove dve lokalne samouprave“, rekla je Danijela Tufegdžić, menadžer projekta.

Unapređenje preduslova za korišćenje lokalnih socio-ekonomskih potencijala kroz GIS u Požarevcu i Velikom Gradištu 42469
Stefan Stević, rukovodilac Odeljenja za urbanizam i imovinsko – pravne odnose u opštini Veliko Gradište

“ Značaj GIS-a je višestruka jer krajnji cilj je da svi podaci kojima bi opština Veliko Gradište, odnosno grad Požarevac raspolagao bili dostupni svima putem veb platforme jer bi samim tim olakšali  investitorima kako bi mogli bukvalno jednim klikom da provere u kojim zonama je moguća izgradnja novih objekata, koja su pravila za izgradnju i ostalo. Takođe, modul turizam je značajan zbog toga što bi se prikazali turistički potencijali kao i trenutne turističke atrakcije, a modul poljoprivreda značajan je za registrovana poljoprivredna gazdinstva gde će se svi poljoprivredni proizvođači naći na jednom mestu. Pretragom moglo bi da se dođe do toga ko se bavi kojom kulturom poljoprivrednih proizvoda, koliko imanja ima, da li je to pretežna delatnost i ostalo.

Plan je da se sklope sporazumi za zainteresovanim institucijama i na lokalnom i globalnom nivou tako da bi imali položaj svi instalacija vodovoda, kanalizacije, elektroinstalacija, telekomunikacione mreže. Na taj način bi dobili jedinstvenu bazu sa apsolutno svim potrebnim podacima“, kaže Stefan Stević, rukovodilac Odeljenja za urbanizam i imovinsko-pravne odnose u opštini Veliko Gradište.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments