[Pobednici Izazova 2019] ✨🌲🌳

Sećate se kako otvoreni podaci mogu da pomognu pošumljavanju Srbije?

Uprava za šume besplatno poklanja sadnice građanima koji žele da sade drveće na svojim posedima 22371

Posetite portal Šume i klima https://sumeiklima.org/ i pripremite se za jesenju sadnju, jer Uprava za šume besplatno poklanja sadnice građanima koji žele da sade drveće na svojim posedima!!!

otvorenipodaci #OpenData #sumeiklima

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu British Embassy Belgrade World Bank Serbia UNDP Serbia

O Projektu

Portal Šume i klima je pobedničko rešenje na Izazovu otvorenih podataka – Životna sredina i mi koji je objavio Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u partnerstvu Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu. Portal su razvili:

Prvobitni algoritam je razvijen u okviru projekta Šume i klima, koje je u 2018. godini podržalo Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije. Portal je izrađen na osnovu unapređenje verzije algoritma:S=0,25P+0,20C+0,15M+0,12G+0,09D+0,07F+0,05W+0,04L+0,03RS=0,25P+0,20C+0,15M+0,12G+0,09D+0,07F+0,05W+0,04L+0,03R

gde je:

S – pogodnost terena za pošumljavanje
P – tip zemljišta
C – klimatski uslovi (sadašnjost i budućnost)
M – geomorfološki uslovi
G – geološka podloga
D – suša
F – ranjivost od požara
W – hidrološki uslovi
L – namena zemljišta
R – blizina saobraćajnice

Formula je dobijena primenom analitičko hijerarhijskog procesa. Od krajnjih rezultata su izuzete površine koje su već pokrivene šumama i zaštićena područja na kojima je potrebno posebno planirati razvoj šumskog pokrivača. Algoritam ne razmatra planska i strateška dokumenta, zbog čega se svim korisnica preporučuje da pre sadnje drveća kontaktiraju nadležne institucije.

Primena algoritma je podrazumevala primenu geografskih informacionih sistema, odnosno QGIS besplatnog programa. Korišćeni su otvoreni podaci sa različitih platformi (https://data.gov.rs/sr/,https://www.copernicus.eu/enhttps://www.diva-gis.org/ i sl.), pri čemu krajnji rezultat zavisi od kvaliteta ulaznih podataka.

Postoje dva pravca daljeg razvoja portala:

  1. Unapređenje kvaliteta ulaznih podataka kojima će se dobiti kvalitetniji izlazni podaci.
  2. Povećanja broja vrsta za koje će biti prikazana pogodnost.
0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments