U Vladi Srbije juče su uručeni ugovori za realizaciju projekata iz oblasti ekonomskog osnaživanja žena za 12 lokalnih samouprava i četiri udruženja.

Ugovore je u ime potpredsednice Vlade Srbije i predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorane Mihajlović uručio državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoran Lakićević.

Uručeni ugovori za projekte ekonomskog osnaživanja žena 23331

Ugovori su uručeni predstavnicima gradova i opština Požarevac, Nova Varoš, Svrljig, Kraljevo, Kragujevac, Vranje, Vlasotince, Bačka Palanka, Kuršumlija, Raška, Blace, Bečej, a podržana su i četiri udruženja i to Žene na prekretnici, Fond B 92, Udruženje žena kolubarskog okruga i Zrenjaninski edukativni centar.

Lakićević je rekao da će ova podrška značiti lokalnim samoupravama da unaprede rodnu ravnopravnost i da je za 12 opština i gradova opredeljeno šest miliona dinara.

Za četiri organizacije odobreni su projekti u ukupnoj vrednosti od 13 miliona dinara, dodao je.

„Nećemo stati ovde, naredne godine raspisaćemo novi konkurs. Nema rodne ravnopravnosti ako je ne spustimo na lokal i ne radimo više u lokalnim zajednicama. Na republičkom nivou stanje je bolje, umrežavamo se i donosimo zakone i strategije, ali moramo ojačati aktivnosti na lokalu“, rekao je Lakićević.

On je dodao da će odobreni projekti doprineti da stotine žena unapredi znanja i veštine i tako povećaju konkurentnost na tržistu.

S tim u vezi, on je zahvalio predstavnicima Delegacije EU u Srbiji i organizaciji UN Women što su prepoznale i podržale napore usmerene ka tome.

„Nastavljamo da radimo zajedno kako bi osnažili lokalne mehanizme i pružili podršku ženama“, rekao je Lakićević.

Uručenju ugovora prisustvovali su i zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar i zamenica regionalne direktorke UN Women za Evropu i Centralnu Aziju Blerta Cela.

Norčić Štamcar je rekla da će izabrani projekti doprineti ekonomskom položaju žena i jačanju rodne ravnopravnosti koja je jedna od osnovnih evropskih vrednosti i imperativ za privredni rast i društvenu koheziju.

„Rodna ravnopravnost mora postati deo svakodnevnog života, ali moramo raditi na tome da se stvari menjaju u tom pravcu“, istakla je ona.

Kako je rekla, u partnerstvu sa Kordinacionim telom za rodnu ravnopraavnost i organizaciji UN Women Delegacija EU sprovodi trogodišnji projekat „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“ čija je vrednost dva miliona evra.

„Podržali smo 12 lokalnih samoprava kako bi sprovele mere i aktivnosti iz svojih lokalnih akcionih planova za rodnu ravnopravnost i doprineli ekonomskom položaju i poboljšanju položaja za oko 900 žena“, navela je Norčić Štamcar.

Istakla je da će u četiri nevladine organizacije biti podržano 520 žena iz ruralnih područja i starijih od 45 godina da unaprede znanje i veštine kako bi pristupile tržistu rada.

„Kad uzmemo u obzir da je korist prošle godine imalo 1.800 žena vidimo koliki je značaj ove inicijative“ rekla je ona.

Za dve godine kroz slične projekte direktno je podržano 4.000 žena.

„EU ostaje najveći je donator u Srbiji i nastaviće da bude partner u svim kvalitativnim inicijativama za unapređenje rodne ravnopravnosti i poboljšanje ekonomskog položaja žena“, rekla je ona.

Zamenica regionalne direktorke UN Women za Evropu i Centralnu Aziju Blerta Cela istakla je da su u Srbiji, ali i drugim zemljama, žene nedovoljno prisutne na tržistu rada i da je prisutan rodni jaz uprkos tome što one podnose više tereta i oko obaveza u porodici.

Ona je istakla da je primetno da su Vlada Srbije i građani snažno posvećeni da se situacija promeni kroz ostvarivanje ciljeva razvoja i posvećenost nacionalnoj strategiji za rodnu ravnopravnost i posvećenost globalnim platformama.

„Kroz incijative poput ove postiže se napredak kada je u pitanju ekonomsko osnaživanje žena i njihova uključenost na tržistu rada“, zaključila je Cela.

Autor:RTV

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments