U Srbiji će biti uveden sistem narukvica za žrtve i počinioce porodičnog nasilja, najavljeno je na predstavljanju projekta „Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji“, a saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP).

Državni sekretar MUP Biljana Popović Ivković kazala je da će narukvice biti povezane sa policijskim upravama, kako bi žrtve mogle brzo da signaliziraju da se nalaze u opasnosti, a policija odmah da reaguje.

Ona je rekla da je prošle godine policija izrekla više od 27.000 hitnih mera, od čega više od 8.000 mera privremenog udaljenja učinioca iz stana i skoro 19.000 mera privremene zabrane nasilniku da kontaktira i priđe žrtvi.

„U 2019. godini ubijene su četiri žene, dok smo tokom prošle godine imali 33 žrtve ženskog pola“, rekla je Popović Ivković.

Prema njenim rečima, smanjen je broj ubijenih žrtava u porodičnom nasilju, a uhapšeno je 407 osoba zbog tog krivičnog dela.

„Svesni smo da je u pitanju društveni problem na koji je potreban i snažan odgovor države i društva. Stoga ćemo odgovorno i hitno postupati po svakoj prijavi nasilja, a nastavićemo da sa posebnim senzibilitetom radimo na prevenciji nasilja nad ženama“, rekla je Popović Ivković.

Ambasador Norveške u Srbiji Arne Sanes Bjornstad kazao je da zločin nije manje ozbiljan ako se desi u kući, ako se desi članu porodice, ženi ili bilo kome drugom.

„Nasilje u porodici, naročito nad ženama, teško je istražiti i zato ga ljudi ne prijavljuju, neki iz kulturno-istorijskih razloga, neki misle da to nije ozbiljno, a zapravo govorimo o veoma nasilnom krivičnom delu“, rekao je Bjornstad.

Projekat „Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji“, koji sprovodi organizacija „UN women“ u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i podršku Norveške trajaće tri godine.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments