Masivan požar izbio je večeras u Katedrali Notr Dam, a plamenovi su bili toliko jaki da je posustao i jedan toranj istorijskog zdanja koje godišnje privuče desetine miliona turista u prestonicu Francuske.

Francuski „Mond“ navodu da je požar izbio na tavanu, ali da sada obuhvata veliku površninu krova.

Usled jačine plamenova pao je i vrh tornja istorijskog zdanja, a kako je scena koju brojni korisnici društvenih mreža opisuju kao „stravičnu“ i „neverovatno tužnu“ izgledala više možete da vidite ovde.Vatrogasna služba brzo se odazvala po pozivu, postavljeni su bezbednosni parametri, a za medije je kratko prokomentarisano samo da je u toku akcija gašenja.

Portparol zdanja je predočio da je vatra prvi put primećena oko 18.50 časova i da je objakat veoma brzo evakuisan nakon toga.

Iako uzrok naizgled masivnog požara još nije jasan, pojedini zvaničnici su sugerisali da bi mogao da bude povezan sa radovima koji su bili u toku u zdanju, javlja „Bi-Bi-Si„.

Predsednik Francuske Emanuel Makron odložio je planirano obraćanje naciji „zbog strašnog požara u Notr-Damu“, prenosi „Skaj Njuz“. Nešto kasnije oglasio se i na Tviteru i tom prilikom predočio da je tužan zbog velikog požara koji je zahvatio katedralu.

Gradonačelnik Pariza, An Hidalg, nazvala je požar „užasnim“ i apelovala ljudima koji se nalaze u blizini katedrale da poštuju sigurnosne parametre koje su uspostavile spasilačke ekipe.

Inače, na osnovu informacija koje stižu od novinara koji se nalaze na licu mesta, iza bezbednosnih granica koje su postavljene okupilo se mnogo ljudi i, kako kažu, među njima nema nikoga da nije porešen, te da većina prisutnih plače.

Katedrala Nort Dam, čija je izgradnja počela 1163. godine, je najposećenija znamenitost u Francuskoj koju u proseku dnevno poseti oko 30.000 ljudi, a britanski „Dejli mejl“ peocenjuje da oko 12 miliona osoba odluči da poseti objekat svake godine.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments