Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović prisustvovao je u nedelju (10. marta 2019. godine) uručenju sedam vatrogasnih vozila koje je MUP nabavio za potrebe Sektora za vanredne situacije.

Tom prilikom Stefanović je najavio nova ulaganja u vatrogasno-spasilačke jedinice.

Stefanović je precizirao da će dve cisterne najvećeg kapaciteta, sa više od 10.000 litara, biti dodeljene vatrogasno-spasilačkim jedinicama u Kikindi i Kruševcu, dok će pet novih navalnih vatrogasno-spasilačkih vozila dobiti jedinice u Beogradu, Vranju, Leskovcu, Novom Pazaru i Somboru.

– Nastavljamo naš proces osavremenjavanja i jačanja jedinica policije i vatrogasno-spasilačkih jedinica, jer je to posao koji želimo da uradimo zbog bezbednosti svih naših građana i povećanja kapaciteta rada naših jedinica – rekao je Stefanović na konferenciji za medije održanoj nakon uručenja vozila.

Foto: MUP Srbija

Prema njegovim rečima, Ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo je 33 nova vatrogasno-spasilačka vozila marke MAZ, od čega je 21 isporučeno, računajući i predstavljenih sedam, dok će preostalih 12 biti isporučeno u aprilu.

Stefanović je kazao i da je dogovorena nabavka još 25 vatrogasno-spasilačkih vozila tipa MAN, od kojih će 14 biti isporučeno krajem jula i početkom avgusta 2019, dok će ostalih devet biti isporučeno do kraja januara 2020.

Najavio je da će vatrogasno-spasilačke jedinice do kraja jula ili početka avgusta dobiti i 17 kamiona tipa KAMAZ i dodao da se tokom ove godine planira ugovaranje nabavke oko 300 vatrogasno-spasilačkih terenskih kombi vozila, specijalnih logističkih vozila za potrebe Sektora za vanredne situacije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nabavilo je i tri terenska vozila za praćenje i suzbijanje šumskih požara, kao i osam terenskih motornih vozila sa pripremljenim izvodom instalacije za kolsku radio stanicu i dodatnu opremu.

Kako je rekao Stefanović, Ministarstvo, kroz saradnju sa britanskim i drugim vatrogasnim savezima, razmatra i nabavku jednog dela polovnih vozila koja su u odličnom tehničkom stanju, a koja će zameniti vozila u vatrogasno-spasilačkim jedinicama, od kojih su neka, nažalost, proizvedena i 70-ih godina prošlog veka.