Savremenici smo pandemije COVID 19 virusom i svakodnevno dobijamo informacije od stručnjaka kako postupati u trenutnoj situaciji i kako svojim ponašanjem zaštititi sebe i druge od infekcije.

Za početak, svi bi trebalo da slede iste preporuke Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje za smanjenje izloženosti virusu, uključujući temeljno pranje ruku, sprovođenje mera predostrožnosti uključujući dobru higijenu i izbegavanje kontakta sa osobama koje su obolele od COVID-19.

Na pitanja vezana za dijabetes u vreme korona virusa odgovara nam dr Višnja Đorđević, specijalista interne medicine i endokrinologije Opšte bolnice Požarevac.

Važnost dobre glikemijske kontrole i smernice za tretman dijabetesa tokom COVID 19 infekcije 34951

Prvo pitanje je, naravno, da li osobe sa dijabetesom imaju povišen rizik od oboljenja od COVID-19?

„Osobe koje imaju dijabetes nemaju veću verovatnoću da dobiju COVID-19 nego opšta populacija. Međutim, COVID-19 može izazvati teže simptome i komplikacije kod nekih osoba obolelih sa dijabetesom.Obično osobe sa dijabetesom koje imaju pridružene druge bolesti kao što su kardiovaskularna oboljenja, ta komplikacija onda nosi dodatan rizik za razvoj komplikovane infekcije korona virusom. Osobe koje nemaju komplikacije, i čiji je šećer u krvi dobro regulisan nemaju veći rizik od razvoja težih oblika COVID-19 od opšte populacije.“, kaže dr Đorđević.

Kako izgleda dobro regulisan dijabetes?

„Dobro regulisan dijabetes ima vrednosti šećera u krvi i HbA1c u individualnim ciljnim vrednostima, koje je odredio lekar. Prema važećem Nacionalnom vodiču za lečenje dijabetesa, to su:

 • šećera u krvi našte , ujutru <7 mmol/L,
 • šećera u krvi 2h nakon jela <9 mmol/L
 • HbA1c, koji odražava prosečnu vrednost glikemije u plazmi tokom prethodna 3 meseca <7%

Zato je važno u periodu vladajuće pandemije redovno i često kontrolisati šećer u krvi i voditi računa o ishrani.“

Šta bi osobe koje imaju dijabetes trebalo da urade ako imaju ili sumnjaju da imaju simptome COVID-19?

„Poštujte preporuke date od strane Ministarstva zdravlja i ukoliko je moguće kontaktirajte svog lekara opšte medicine, pre odlaska u bolnicu.  Budite spremni da lekaru kažete sledeće informacije: koje simptome imate i koje su vrednosti šećera u krvi ili ketona (ukoliko imate dostupne). Pridržavajte se saveta lekara u vezi sa primenom lekova. Ostanite hidrirani i pri ruci imajte nezaslađena pića i hranu uzimajte u manjim porcijama.“

Koje bi konkretne mere trebalo da preduzmu osobe sa dijabetesom i koje su preporuke ukoliko osoba sa dijabetesom oboli od COVID-19?

„U slučaju bolesti u osoba sa dijabetesom, savetuje se postupanje prema navedenim smernicama, čak i u slučaju zadovoljavajućih vrednosti nivoa glukoze u krvi:

 • Nastaviti sa uobičajenom terapijom za dijabetes. Nikada ne obustavljati terapiju insulinom.
 • Proveravati nivo glukoze u krvi na svaka 2-3h. Treba uvek imati trake za merenje glukoze u krvi, trakice za merenje šećera i ketona u urinu.
 • Konzumirati dodatnu tečnost (bez kalorija), i nastaviti sa redovnim obrocima. Unosite dosta tečnosti – 120 do 180 ml na svakih 30 min u cilju prevencije dehidratacije.
 • Proveravati svakodnevno telesnu težinu. Smanjenje telesne težine uprkos redovnoj regularnoj ishrani može ukazati na prisustvo hiperglikemije.
 • Proveravati nivo telesne temperature ujutru i uveče. Povišene vrednosti mogu biti znak infekcije.“

Važnost dobre glikemijske kontrole i smernice za tretman dijabetesa tokom COVID 19 infekcije 34951

Kada se i kome javiti u slučaju pogoršanja dijabetesa tokom infekcije COVID-19?

„Osobe sa dijabetesom treba da potraže pomoć lekara i u sledećim situacijama:

 • U slučaju povišenih vrednosti šećera u krvi duže od 24h
 • U slučaju postojanja simptoma koji ukazuju na razvoj dijabetesne ketoacidoze, akutne komplikacije šećerne bolesti. Treba se, dakle, javiti prvo izabranom lekaru u slučaju sledećih simptoma:
  • Nivo glukoze u krvi iznad 15 mmol/l
  • Prisustvo ketona u urinu
  • Pojačano žeđenje

Hitnoj pomoći se treba javiti u slučajevima da je došlo do:

 • Povraćanja, kao što je kontinuirano povraćanje (bez mogućnosti unosa hrane i pića duže od 6h), koje može dovesti do teškog stepena dehidratacije
 • Ubrzanog disanja sa zadahom na aceton
 • Bola u trbuhu
 • Poremećaja svesti.“

Koje bi bile konkretne preporuke za osobe sa tipom 2 dijabetesa, koje su na terapiji insulinom?

„Potrebno je da osobe sa tipom 2 na insulinskoj terapiji imaju dovolju količinu test traka za praćenje glukoze u krvi, naročito u uslovima infekcije. Optimalni opseg nivoa šećera u krvi tokom bolesti je od 6 do 10mmol/l.

 • U slučaju nivoa šećera u krvi > 10 mmol/l, potrebno je povećanje doze insulina. Često je potreban ekstra bolus tj doza insulina pred obrok. Proveravati nivo šećera u krvi na svaka 4h, naročito ako su vrednosti šećera u krvi > 15 mmol/l.
 • Ketoni: U slučaju povišenih vrednosti nivoa šećera u krvi (iznad 15 mmol/l), potrebno je proveriti prisustvo ketona u mokraći. U slučaju pozitivnog nalaza kontaktirati službu Hitne pomoći.“

Važnost dobre glikemijske kontrole i smernice za tretman dijabetesa tokom COVID 19 infekcije 34951

Kako osobe sa dijabetesom da ostanu fizički aktivne u kućnim uslovima?

„Vežbanje može pomoći da se smanji nivo stresa kao i simptomi dijabetesa. Redovna fizička aktivnost može da pojača osetljivost na dejstvo insulina, što znači da će šećer iz krvi prelaziti u mišiće i pretvarati se u energiju, umesto da dovodi do hiperglikemije, odnosno skokova šećera u krvi.

U ovom periodu kada nam je ograničeno kretanje, ukoliko ste u karantinu ili izolaciji, možete i dalje raditi vežbe snage kod kuće. Ukoliko nemate tegove, koristite flaše napunjene vodom ili peskom. Elastične trake mogu takođe biti od koristi ukoliko ih imate.

 • Započnite i završite dan sa vežbama istezanja: 5 minuta ujutru i 10 minuta uveče.
 • Vežbe sa blagim opterećenjem za jačanje mišića, sa napunjenim flašicama ili elastičnim trakama.
 • Vežbe koje podižu puls: ukoliko ste u karantinu ili izolaciji i ne možete da šetate 30 minuta napolju, penjanje i spuštanje niz stepenice, ili stepenik (steper) mogu biti od pomoći da pomognu dobroj kontroli dijabetesa kod kuće.
 • Potražite na internetu snimke i preporuke fitnes centara za vežbanje.
 • Pijte dovoljnu količinu tečnosti u toku vežbanja i u toku celog dana.
 • Vežbajte 3 puta nedeljno sa jednim danom pauze između dva vežbanja.“

Važnost dobre glikemijske kontrole i smernice za tretman dijabetesa tokom COVID 19 infekcije 34951

Koji su saveti za ishranu za osobe sa dijabetesom u periodu karantina i izolacije?

„U situaciji u kojoj će sa sada naći osobe obolele od dijabetesa dešavaće se da nisu u mogućnosti da budu fizički aktivne, i da smanje svoje dnevne rutine šetanja. U situacijama smanjene fizičke aktivnosti smanjena je i potrošnja šećera u organizmu, pa se i ishrana mora korigovati, tj. Unos hrane se može smanjiti jer ne postoji potreba organizma za istom količinom energije.

Prva stvar koja se savetuje je da osobe sa dijabetesom nastave da se pridržavaju svog plana ishrane koji je napravio lekar ili nutricionista. Takođe, potrebno je smanjiti unos namirnica koje imaju visok sadržaj ugljenih hidrata kao što su namirnice napravljene od belog brašna, hleb, testenine ili namirnice sa visokim sadržajem skroba, kao što je krompir ili kuvana šargarepa i cvekla.

Preporučuju se redovni obroci – više manjih obroka u toku dana, i namirnice kao što su: meso, riba, jaja, maslac, sirevi i povrće kao što je spanać, brokoli, pečurke, paradajz i paprike.“

Što se tiče snabdevanja lekovima za dijabetes, svih insulina i svih lekova za dijabetes koje pacijenti u Srbiji dobijaju na recept trenutno ima na tržištu, i mogu se naći u apotekama?

Važna informacija takođe je da se produžava važenje elektronskog recepta svim pacijentima sa hroničnom terapijom na period važenja od 3 meseca. To znači da će moći neometano da podižu svoje mesečne količine terapije svakog meseca, a da 3 meseca ne odlaze kod izabranog lekara po recept.

Farmaceutske kompanije koje proizvode insuline dale su čvrsta uveravanja da će snabdevanje teći neometano, i da neće biti nestašice.“, zaključuje dr Višnja Đorđević, specijalista interne medicine i endokrinologije Opšte bolnice u Požarevcu.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments