Biblioteka u Kostolcu, Ogranak Narodne biblioteke „Ilija M. Petrović“ Požarevac poziva Vas na veče sa Mirjanom Mitrović, književnicom izdavačke kuće „Laguna“, na kome će predstaviti svoje romane iz helenskog ciklusa: „Emilija Leta“ , „Mesečari iz Marguma“ i „Helena ili o Nemiru„.
Četvrtak, 12. mart 2020. godina, u 18 časova.
Mirjana Mitrović, rođena je 14. januara 1961. u Požarevcu, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Završila je engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.
Prvi roman „Autoportret sa Milenom“, objavljen 1990. u beogradskom BIGZ-u, inspirisan je životom Milene Pavlović Barili.
Roman je bio u izboru za Ninovu nagradu, a potom je doživeo više izdanja (2005. u „Narodnoj knjizi“, 2009. u „Laguni“). Nagrađen je Zlatnom značkom Kulturno-prosvetne zajednice Srbije.
Priče iz zbirke Sveto stado (1999) uvršćene su u antologije: „Oslobađanje lektire“ Igora Marojevića, „Antologija pripovedaka srpskih književnica“ Rajka Lukača, „Ovako je počelo“ Ljubice Arsić i Dejana Mihailovića, „Kraljica Lir i njena deca“ Ljubice Arsić, „Vrt nade“ Slavice Garonje. Priče su prevođene na grčki, čaški i bugarski, a poezija na španski.
Roman „Emilija Leta“ (2006) dobio je nagradu „Branko Ćopić“ i bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu. Romanom „Mesečari iz Marguma“ objavljenim 2009, a roman „Helena ili o nemiru“, objavljen 2017, nagrađen je nagradom „Biljana Jovanović“.
Od 2019. urednik je Tribinskog programa Srpskog književnog društva.
Objavljuje poeziju i prozu u časopisima. Bavi se novinarstvom.
Živi u Beogradu.
0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments