Planine nisu samo sneg i litice, pašnjaci i jezera…planina je način na koji se živi život.

Zahvaljujući Maji Smiljković, koja je dugogodišnji član planinarskog kluba „Vukan“ iz Požarevca, naša ekipa se popela se na 675 metara nadmorske visine, na sam vrh koji se zove Ježevac.
Maja Smiljković, član PK „Vukan“
Na samo pedesetak kilometara od Požarevca nalazi se manastir Gornjak, i upravo pored samog manastira (sa njegove leve strane) kreće staza koja vodi ka vrhu planine.

U početku staza vodi nizvodno niz reku Mlavu, a kasnije pored izletišta pod imenom Čvarinac. Na ovom prelepom mestu postoji izvor pijaće vode, tako da možete zastati, okrepiti se i snabdeti hladnom izvorskom vodom. Odavde kreće markirana staza koja vodi nadesno, uzbrdo i u šumu, i potrebno je samo pratiti crveno-bele markacije.
Od manastira do vrha ima oko dva sata normalnog hoda, a u povratku duplo manje. Sa vrha se vide vrhovi: Vukan, Štubej, Veliki Vranj, dok se na jugu vidi Krilaš i jugoistočno Beljanica.

Mi svi sanjamo neke magične ružićnjake tamo negde iza horizonta umesto da uživamo u ružama koje cvetaju svakog dana pod našim prozorima.
Dale Carnegie, citat

Ne treba nam brdo para da bi obišli našu okolinu, a potrebno je samo malo volje da se pokrene mi i bar jedan dan u nedelji provedemo u savršenom okruženju – veličanstvenoj prirodi Homolja.