Subota, 18. maj, rezervisana je za veliko finale 64. Pesme „Evrovizije“ u Tel Avivu. Srbiju predstavlja Nevena Božović sa pesmom „Kruna“, pod rednim brojem 23. Radio-televizija Srbije direktno prenosi finalno veče najgledanijeg muzičkog takmičenja u Evropi od 21.00 na RTS 1, RTS HD, RTS Svet, RTS Planeta i na Prvom programu Radio Beograda.

Ovogodišnji slogan Usudi se da sanjaš(Dare to Dream) poručuje nam da biti na evrovizijskoj bini, usuditi se da sanjaš da možeš da pobediš na „Evroviziji“, biti hrabar, dovoljno samouveren, stajati pred brojnom svetskom publikom i gledaocima jeste nešto što je vredno sna.

Nevena Božović

Nevena Božović

Pravo glasa u velikom finalu imaju sve zemlje koje učestvuju ove godine, uključujući i zemlje učesnice koje nisu uspele da se plasiraju u veliko finale, što znači da ćemo čuvenu frazu „12 points go to…“ čuti čak 41 put.

Redosled zemalja u finalu

01. Malta
02. Albanija 
03. Češka Republika
04. Nemačka
05. Rusija
06. Danska
07. San Marino
08. Severna Makedonija
09. Švedska
10. Slovenija
11. Kipar
12. Holandija
13. Grčka
14. Izrael
15. Norveška
16. Ujedinjeno Kraljevstvo
17. Island
18. Estonija
19. Belorusija
20. Azerbejdžan
21. Francuska
22. Italija
23. Srbija
24. Švajcarska
25. Australija
26. Španija

Profesionalni žiri i gledaoci iz svake zemlje dodeliće poene od jedan do osam, odnosno deset i 12. To znači da će najboljih deset pesama i po mišljenju žirija i deset po mišljenju gledalaca dobiti poene.

Nakon što gledaoci glasaju na svojim telefonima, slanjem SMS-a ili koristeći zvaničnu aplikaciju, prezenteri glasova iz 41 zemlje učesnice uključiće se u program i saopštiti poene samo profesionalnog petočlanog žirija.

Nakon saopštavanja rezultata žirija, svi glasovi publike za određenu pesmu biće sabrani, dajući svakoj pesmi određeni skor.

Neizvesnost u proglašenju pobednika biće još veća nego prethodne tri godine, jer će se glasovi publike od sada saopštavati tako što će se prvo reći kako je država koja je bila poslednja kod žirija prošla na televoutingu do toga kako je država koja je dobila najviše poena od strane žirija prošla kod publike. 

Brojevi za glasanje na „Evroviziji“

Brojevi za glasanje na „Evroviziji“

Za one koji bi želeli da saznaju kako je svaka zemlja glasala, svi glasovi – i publike i žirija – biće dostupni nakon takmičenja na sajtu Eurovision.tv.

Brojevi za glasanje na „Evroviziji“

Brojevi za glasanje na „Evroviziji“

Kroz 64. takmičenje za najbolju pesmu Evrope vodiće nas Bar Refaeli, Erez Tal, Asi Azar i Lusi Ajoub.

Voditelji „Evrovizije“

Voditelji „Evrovizije“

Autor: RTS

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments