Uz pomoć uređaja „buster“ utvrđeno je da se u tankerima nemačkog broda, umesto 65.000, nalazi 72.500 litara goriva.

Na prelazu Veliko Gradište carinici su sprečili pokušaj krijumčarenja gotovo 7.500 litara nafte na nemačkom brodu “Johan Štraus“.

Ovaj brod, u vlasništvu mađarske firme, tokom plovidbe se pokvario, pa je angažovan drugi brod da ga došlepa do mesta gde bi bio remontovan.

Prilikom ulazne kontrole u Srbiju, carinici su otkrili da se u njegovim pogonskim tankovima nalazi mnogo više dizel-goriva od prijavljene količine.

Naime, koristeći ‘“buster’“ uređaj za merenje gustine materije, utvrđeno je da se umesto 65.000 litara goriva, u njemu nalazi 72.500 litara.

Protiv mašiniste, koji se u vreme otkrivanja prekršaja jedini nalazio na brodu, podnet je zahtev za pokretanje prekršajnog postupka čiji je ishod novčana kazna, kao i naplata protivvrednosti robe koja se ne može oduzeti.

Pošto je carinarnica Kladovo potom donela i rešenje o naplati carine i drugih uvoznih dažbina, ukupno naplaćena suma za ovaj prekršaj iznosila je skoro 1,6 miliona dinara, što su sredstva koja se direktno slivaju u državni budžet.

Autor: Novosti

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments