Foto: Jelena Obradović

Na današnji dan, pre devet godina, u svojoj 95. godini života, upokojio se srpski Patrijarh Pavle. Umro je blago, kakav je čovek i bio, otišao je u raj u snu.

„Kad se čovek rodi, celi svet se raduje, a samo on plače. Treba živjeti tako da, kad umre, celi svet plače, a samo on se raduje“ – rekao je Patrijarh Pavle.

Vernici došli na ČUDOTVORNI GROB Patrijarha Pavla! - Godišnjica upokojenja patrijarha Pavla 10972

Patrijarh Pavle sahranjen je u dvorištu rakovičkog manastira, jer je to bila njegova izričita želja za života i koju je naveo u svom testamentu. Upravo tamo se pravoslavni vernici okupljaju svakog 15. novembra daodaju počast upokojenom patrijarhu.

Tako je bilo i ove devete godine od njegove smrti. Na grobu Patrijarha Pavla u dvorištu rakovičkog manastira održano je opelo. Veliki broj građana došao je i pomolio se za dobrobit celog naroda, ali i upalio sveću za dušu skromnoga Patrijarha Pavla, koji je ostao svima u sećanjima.

Mnogobrojni vernici došli su da iskažu poštovanje, ali veliki broj njih je došao i jer veruje u čuda koja se događaju upravo na grobu patrijarha u Rakovici.

Mnogobrojni ljudi su svedočili da su se čuda dešavala i da su se njihovi najbliži izlečili, da je molitva bila uslišena.

Svake godine sve je veći broj onih koji dolaze 15. novembra da se pomole na ovom malom svetilištu koje pruža mir svim građanima.

Patrijarh Pavle dobija danas spomenik u Beogradu

Spomenik patrijarhu srpskom Pavlu biće svečano otkriven danas na platou ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu, čime će na simboličan način biti obeleženo devet godina od njegovog upokojenja.

 

Podizanje spomenika u Tašmajdanskom parku blagoslovio je patrijarh srpski Irinej.

Vernici došli na ČUDOTVORNI GROB Patrijarha Pavla! - Godišnjica upokojenja patrijarha Pavla 10972

Vajar Zoran Maleš, autor spomenika izlivenog u bronzi, visokog 1,8 metara, predstavio je patrijarha Pavla u sedećem položaju, blago pognute glave, tako da odiše skromnošću i duhovnošću.

Spomenici patrijarhu srpskom Pavlu, otkako se upokojio 15. novembra 2009. godine, podignuti su u Leposaviću, Bajinoj Bašti i Trebinju.

Vernici došli na ČUDOTVORNI GROB Patrijarha Pavla! - Godišnjica upokojenja patrijarha Pavla 10972 Vernici došli na ČUDOTVORNI GROB Patrijarha Pavla! - Godišnjica upokojenja patrijarha Pavla 10972

 

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments