Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je da je u susret narednoj školskoj godini donelo Stručno uputstvo o formiranju odeljenja i grupa i o načinu finansiranja u osnovnim i srednjim školama za školsku 2020/21. godinu.

Ovo uputstvo ne uvodi nove mere racionalizacije za formiranje odeljenja i grupa, već sadrži preciznija objašnjenja na koji način škole mogu da formiraju odeljenja i grupe tako da to bude u skladu sa zakonom i pravilnicima koji se odnose na finansiranje rada osnovnih i srednjih škola.

Ministar Mladen Šarčević istakao je tim povodom da je verska nastava u osnovnim i srednjim školama deo naših sistemskih rešenja koja nećemo menjati, i dodao da ovaj predmet i dalje ima status obaveznog izbornog predmeta za učenike koji se za isti opredele.

On je podvukao da versku nastavu učenici rado biraju svake godine i nije utvrđeno osipanje broja učenika u prethodnim godinama.

Prema njegovim rečima, svaka škola će se za formiranje grupa verske nastave obraćati nadležnoj školskoj upravi i u svakoj situaciji će se voditi računa o tome da se odobri potreban broj grupa verske nastave tako da se osigura kvalitet realizacije.

Takođe, kako je naveo, vodiće se računa i o tome da učenici u izdvojenim odeljenjima, bez obzira na broj, mogu imati versku nastavu u objektu gde se školuju.

Šarčević je ukazao na to da sve verske zajednice sa resornim ministarstvom održavaju najbolje moguće odnose u razvoju programa nastave i u stvaranju uslova za nastavnike verske nastave.

Pravilnik o formiranju odeljenja i grupa godinama je isti i ništa se nije menjalo u metodologiji rada, ponovio je ministar.

Istovremeno, on je obećao je patrijarhu Irineju da će se izmenama Zakona obrazovanja i vaspitanja, kao što je planirano, u narednih šest meseci promeniti status veroučitelja i da će se oni zapošljavati na neodređeno.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments