Iako je pandemija Covida 19 promenila mesto održavanja tradicionalnih delova Ljubičevkih konjičkih igara, kao što se svečani defile i samo otvaranje, pa se sve odigrava na požarevačkom hipodromu, to nije omelo vitezove, ponos grada i konjičkog sporta, da budu na vrhuncu zadatka i na ovogodišnjoj ceremoniji.

Vitez 56. Ljubičevskih konjičkih igara, Andrija Sterđević, položio je zakletvu i predao viteška znamenja, sablju i plašt, gradonačelniku Požarevca Saši Pavloviću, a nakon toga usledilo je podizanje zastave Igara, kojim su one i zvanično otvorene na početku jučerašnjeg programa.

Višebojci i ove godine na vrhuncu zadatka - finale danas od 18h u direktnom prenosu na RTS 2 41200

U polufinalu Ljubičevskog višeboja na 57. LJKI, događaju koji, može se reći, predstavlja srž igara u Požarevcu i privlači najviše pažnje publike širom Srbije, okupilo se dvanaest višebojaca.

Najbolju poziciju za današnje finale, posle disciplina gađanje topuzom, strelom, kopljem, kurirsko jahanje i seča sabljom, zauzeo je četvorostruki vitez Marko Milenković sa grlom Neval i osvojenih 12 poena. Isto toliko poena ali slabije vreme u kurirskom jahanju sakupio je drugoplasirani Andrija Sterđević na grlu Misterija. Treću, četvrtu i petu poziciju sa po 11 poena izborili su Milan Ivić, Boban Janićijević i Dušan Janković, a u finale su prošli još Nenad Anđelić, Mirko Karadžić i Dušan Rajčić.

Višebojci i ove godine na vrhuncu zadatka - finale danas od 18h u direktnom prenosu na RTS 2 41200

Današnje finale Ljubičevskog višeboja možete pratiti u direktnom prenosu na RTS 2 koji počinje u 17.15h. Ono što je sigurno – biće uzbudljivo! Podsetimo, požarevački višeboj jedinstvena je manifestacija u celom svetu. 

Šta, zapravo, čini Ljubičevski višeboj?

U ovom atraktivnom takmičenju hrabri vitezovi na konjima se nadmeću u pet tradicionalnih disciplina.

Gađanje topuzom – zadatak takmičara je da rastojanje od 50 m pređu za najviše pet sekundi i izvrše gađanje topuzom u gong. Topuz se izbacuje zamahivanjem preko glave. Bočno rastojanje takmičara je tri metra.

Gađanje strelom – takmičari rastojanje od 58m preleze za maksimalno vreme od 5,5 sekundi i gađaju u postavljenu metu sa rastojanja od osam metara. Pogodak je važeći samo ako vrh strele dodirne i zabode se u metu.

Kurirsko jahanje – takmičari u što kraćem vremenu na rastojanju od 100 m u odlasku i povratku predaju i primaju poruku. Obavezni su da se vrate na konju i sa kurirskom torbicom koja pri odlasku i povratku mora da bude dijagonalno prebačena preko ramena.

Gađanje kopljem – takmičari su obavezi da u ovoj disciplini rastojanje od 50 m pređu za najviše pet sekundi i gađaju u metu sa rastojanja od osam metara. Pogodak je važeći ako vrh koplja ostavi trag ili se zabode u metu.

Seča sabljom – takmičar treba da pređe rastojanje od 68 m za najviše sedam sekundi i izvrši skidanje figure glave sa postolja, seču duleka na postolju, probijanje mete prečnika 30 cm postavljene na tlu. Sablja se drži ispred tela, a seča se vrši odozgo.

U svakoj od disciplina takmičari osvajaju bodove, a poseban sudijski žiri za pobednika proglašava takmičara sa najviše osvojenih bodova. Učesnici višeboja su samo takmičari sa teritorije grada Požarevca, koji su lični vlasnici konja ili korisnici konja KD „Knez Mihailo“ i drugih odgajivača.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments