Viteške borbe nacija u Smederevu

Poporter

Foto: Battle of the Nations

Više od 2.000 učesnika iz 39 zemalja će tokom četiri dana oživeti duh, običaje i ratničku tradiciju srednjeg veka. – Na zatvaranju festivala u nedelju, unutar zidina tvrđave, odigraće se spektakularan okršaj: sudar dve vojske od po 150 vitezova.

Smederevo – Srednji vek je oživeo u zdanju despotske porodice Branković, na obali Dunava kod Smedereva. Svetski spektakl „Bitka nacija”, koji ove godine baš u Srbiji obeležava deceniju postojanja, posetiocima će u Smederevskoj tvrđavi tokom četiri dana pružiti priliku da dožive doba srednjeg veka i pogledaju kako su nekada izgledale bitke vitezova. Borbe se vode pravim oružjem koje je prilagođeno (zatupljeno) kako bi se sprečile povrede.

– Želja nam je da vam ovaj događaj ceo život ostane u najlepšem sećanju – poručio je brojnoj publici na otvaranju „Bitke nacija” Vladimiru Blagojević, direktor „Džast aut festivala” koji organizuje ovo svetsko prvenstvo, na kome učestvuje više od 2.000 učesnika iz 39 zemalja.

Vitezovi pod oklopima najpre su odmeravali snage u borbama 5 na 5, a u dvorcu je potom priređen defile srednjovekovnih kostima.

Predstoji još tri dana spektakularnih i žestokih borbi. Na programu su, između ostalog, dvoboji u muškoj i ženskoj konkurenciji, kao i okršaji timova koji broje po 30 oklopnika. U nedelju je finale, kada će se unutar zidina nekadašnje srpske prestonice sudariti „vojske” od po 150 vitezova sa svake strane.

– To do sada nije viđeno, biće to spektakl o kojem će svet pričati – kazao je Blagojević.

Od 2. do 5. maja, nakon dešavanja u tvrđavi, žitelje Smedereva i posetioce manifestacije očekuju koncerti grupe „Spiritual sizons”, a iz večeri u veče na gradskom trgu nastupiće i „Generacija 5”, „Nikola Čubrilo bend”, „Rok”, „Faust”, „Stare Kuke” „Ju grupa”, „Prljavi Romeo”, „Alogija” i „Ortodoks Kelts”. Festival se zatvara dodelom nagrada i koncertom benda „Irdorat” iz Belorusije.

U propratnim programima biće organizovan dečiji turnir u streličarstvu, srednjovekovni sajam na kojem će se prodavati autentični suveniri, radionice za decu i roditelje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *