Svečanom akademijom u gradskom zdanju obeležena je 101 godina od oslobođenja Požarevca u Prvom i 75 godina oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

Vitezu Marku Milenkoviću uručena sablja u trajnom vlasništvu 24606

Prijemu u Svečanim salonima prisustvovao je generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković, drugi sekretar ambasade Rusije Oleg Mihajlov, potpredsednik republičke skupštine Veroljub Arsić, rukovodstvo opštine Pelagićevo, predstavnici vojske, policije, sudstva, Srpske pravoslavne crkve, direktori javnih preduzeća i ustanova republičkog i lokalnog karaktera.

Vitezu Marku Milenkoviću uručena sablja u trajnom vlasništvu 24606

Ove godine je vitezu Marku Milenkoviću, koji je tri puta zaredom osvojio titulu ljubičevskog viteza, uručena sablja u trajno vlasništvo. Sablju je uručio generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Vitezu Marku Milenkoviću uručena sablja u trajnom vlasništvu 24606

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović je uručio Selakoviću sablju za predsednika Aleksandra Vučića koja je dodeljena zbog toga što je od 2017. godine pokrovitelj Ljubičevskih konjičkih igara i izdigao je igre na nacionalni nivo, što je doprinelo daljem razvoju Ljubičevskih konjičkih igara.

Gradonačelnik Grada Požarevca Bane Spasović je ovom prilikom pozdravio goste:

Vitezu Marku Milenkoviću uručena sablja u trajnom vlasništvu 24606

Bane Spasović

“Sastali smo se danas da, najpre ovim skupom, a potom i polaganjem venaca na spomen obeležja i grobove, odužimo deo duga našim precima.

Precima, ali i saveznicima koji su svojim životom, ili nekom drugom žrtvom koju su podneli, doprineli oslobođenju Grada Požarevca u Prvom i u Drugom svetskom ratu. Da, mi smo im dužni i te dugove, ma koliko im vraćali, prenećemo i na generacije koje dolaze posle nas jer smo od njih dobili nešto najdragocenije – slobodu.

Kaže se da nju čovek najviše ceni kada je izgubi, a mi Srbi smo slobodu toliko puta gubili i ponovo osvajali, da jednostavno ne smemo sebi više dozvoliti luksuz da zaboravimo koliko je vredna. Upravo zbog toga, mi u Požarevcu 15. oktobar doživljavamo i kao dan kada onima koji su poginuli za nas, za svoj Požarevac i državu Srbiju, moramo položiti račune.

Moramo ih, osvrnuvši se kroz protekle decenije pogledati u oči, i reći šta smo mi kao današnja generacija, učinili da njihova žrtva dobije smisao. Trenutak odluke da daju svoj život otadžbini, sigurno je prethodio njihovoj želji da to bude da bi se oterao zavojevač ali takođe i da njihova pokoljenja žive u blagostanju i u ravni sa najnaprednijim narodima Evrope.

Osnovno poznavanje istorije od tada na ovamo nam govori da nam usled mnogih problema, okolnosti ipak nisu davale da se isključivo bavimo sobom i svojom ekonomijom. Međutim poslednje dve decenije mira, nisu dale izgovor da ne položimo račune precima, ali i savremenicima šta smo uradili da ljudi ovde bolje žive.

Sada, ispred grada Požarevca, zajedno sa građanima, polažemo račune poginulima za slobodu navodeći deo onoga šta smo uradili za bolji život. Protekle četiri godine, …ukratko… Nove ulice, trgovi i putevi.

Novi pogoni, novi poslovi, novi sugrađani. Novo Ljubičevo, novi Hipodrom, Požarevački mir, renovirane saobraćajnice… Knez Milošev venac, Hajduk Veljkova, Šumadijska, Nevesinjska, Jugovićeva, Jovana Šerbanovića, u Kostolcu Karađorđeva, Trudbenička, Bože Dimitrijevića, Stevana Nemanje… kompletno obnovljene škola Jovan Cvijić, kao i ona u Zabeli, uskoro Dositej Obradović,…

Novi kružni tokovi za lepši izgled i bezbedniji saobraćaj, osvetljen ulaz u grad, daljinsko grejanje u Busiju, Burjanu, Petki i još kilometri i kilometri cevi svuda po gradskim i seoskim mesnim zajednicama…. saniranje korita reke Mlave, izgradnja južnog kolektora, nov izgled i oprema Centra za kulturu i Sportskog centra, moderna mehanizacija komunalnih preduzeća za lepši izgled grada, ulaganje u kulturno sportske manifestacije praćeno najvišim priznanjima…

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments