Danas je delegacija Gradskog odbora Pokreta obnove Kraljevine Srbije Požarevac položila venac na spomenik Viteškom Kralju Aleksandru l Karađorđeviću u istoimenoj OŠ u Požarevcu.

Na današnji dan pre 85 godina Kralj Aleksandar ubijen u Marselju u Francuskoj, kao prva žrtva fašizma u Evropi. U Francusku je otišao posle uspešnih diplomatskih uspeha u Sofiji i Istanbulu, posle stvaranja Male Antante i Balkanskog saveza.

To je na žalost mnogima smetalo. Pošao je u posetu prijateljskom narodu Francuske, koji ga je u velikom broju sačekao uz ovacije u francuskoj luci Marselj. Presudile su mu terorističke organizacije hrvatskih ustaša i bugarskog VMRO, uz logističku podršku italijanskog fašističkog lidera Musolinija.

Nekad je na prostoru Kraljevine Jugoslavije bio veliki broj spomenika posvećenih kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću, dok danas gotovo da ih nema. Desetine spomenika koji su bili podignuti u čast kralju ujedinitelju posle njegove smrti, srušeni su ili uništeni za vreme okupacije tokom Drugog svetskog rata, ili posle dolaska komunista na vlast. Kralj Aleksandar u Parizu ima veliki spomenik, dok ga u Beogradu nema.

Bista Kralju Aleksandru u Požarevcu se nalazi u istoimenoj Osnovnoj školi, koja je jedna od pet škola u Srbiji koja sa ponosom nosi ime ovog viteškog Kralja.

I da završimo rečima iz besede Svetog Vladike Nikolaja iz 1954. godine, o dvadesetogodišnjici ubistva Kralja Aleksandra I Karađorđevića:
„Hvala Bogu te smo ga imali i dali. Poželeli bi i drugi da su ga imali, pa dali, ali nisu“.

GrO POKS Požarevac

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments