Vlada Srbije usvojila je odluku o povećanju zarada u javnom sektoru od 1. novembra i u proseku će iznositi osam do 15 odsto, izjavila je predsednica Vlade Ana Brnabić.

Najveći rast plata dobiće medicinske sestre i tehničari koje će biti od 15 odsto, a zatim doktori od 10 odsto. Sledeće najveće povećanje biće za nauku i kulturu, što će biti 10 odsto, najavila je premijerka.

„Moramo da se borimo da zadržimo naše medicinske radnike i tehničare, ali i doktore i to kontinuiranim povećanjem njihovih plata, koje će biti i pre kraja godine“, kazala je premijerka.

Devet odsto dobiće zaposleni u prosveti, sudije, tužioci, zaposleni u sudovima i tužilaštvima, u ustanovama socijalne zaštite, kao i pripadnici bezbednosnih službi i snaga. Zaposleni u državnoj upravi imaće povećanje od osam odsto, piše Blic.

Penzioneri će od 1. decembra dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara.

„Još uvek radimo na budžetu za 2020. ali potrudućemo se da povećanje penzija od januara bude makar pet odsto, a trudićemo da bude i više, u skladu sa mogućnostima, a da ne ugrozimo fiskalnu i finansijksu sigurnost zemlje“, rekla je premijerka Brnabić.

Vlada je na jutrošnjem zasedanju donela odluku koja je najavljivana u javnosti poslednjih nedelja. Pre toga, tokom vikenda zasedali su Odbori koji su razmatrali povećanja zarada. Vlada i ove godine ima suficit, što znači da je domaćinski poslovala. Biće urađen rebalans, a i do kraja godine budžet za narednu godinu kada će biti precizirano usklađivanje plata i penzija od početka 2020. godine.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments