Mraz i led na kolovozu od jutros otežavaju saobraćaj u većem delu Srbije, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS).

Meteorolozi su najavili sneg danas prvo u severnim a zatim i ostalim delovima Srbije. AMSS apeluje na vozače da koriste glavne puteve i da na put kreću u najtoplijem delu dana, između 10 i 16 sati.

Na naplatnim rampama nema zadržavanja. Prema informacijama granične policije, pojačan je saobraćaj na izlazu iz Srbije ka Mađarskoj na GP Horgoš i Кelebija, na kojima se vozila zadržavaju od 60 do 90 minuta.

Na GP Batrovci sa Hrvatskom na izlazu iz Srbije čeka oko 30 minuta. AMSS preporučuje korišćenje manje frekventnih graničnih prelaza.

Nove snežne padavine, koje će prvo zahvatiti severne, a tokom noći i ostale krajeve Srbije, dodatno će otežati zimske uslove vožnje, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

JP Putevi Srbije na osnovu Izveštaja Štaba zimske službe, obaveštava javnost da je stanje na putevima u Republici Srbiji, na dan 05.01.2019.g. u 8:18 časova, sledeće:

Na najopterećenijim putnim pravcima I prioriteta/A kategorije održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 cm na teritoriji Beograda, Ivanjice, Novog Pazara, Užica, Valjeva, Vranja.

Preporučuje se oprezna vožnja!

Na državnim putevima II prioriteta/B kategorije održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 cm na teritoriji Beograda, Čačka, Ivanjice, Kolubare, Kosova, Kragujevca, Kruševca, Mačve, Novog Pazara, Požege, Užica, Valjeva, Vranja. Preporučuje se oprezna vožnja!

Na ostalim putnim pravcima III prioriteta/C kategorije održavanja kolovozi su vlažni u nižim predelima, snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 cm na teritoriji Beograda, Čačka, Ivanjice, Kolubare, Kosova, Kragujevca, Kruševca, Mačve, Novog Pazara, Požege, Užica, Vranja, Zaječara. Preporučuje se oprezna vožnja!

Napomena za Valjevo: Na državnom putu I B-27, deonica Divci-Slovac postoji opasnost obrušavanja kamena na put. Na deonici su postavljeni saobraćajni znaci za opasnost od odrona i ograničenje brzne na 20 km na sat. Znaci su postavljeni na km 91+880 desno i na km 92+280 levo.

Napomena za Zaječar: Sitni odroni, duž nestabilnih kamenih kosina, u klisurama, usecima, zasecima. Najviše ih ima na putu I B – 34 (Đerdapska magistrala) gde se savetuje oprezna vožnja i pridržavanje saobraćajne signalizacije, koja obaveštava o odronima.

Napomena za Kruševac: Na državnim putevima I i II reda postavljena je saobraćajna signalizacija zabrana saobraćaja za kamione sa prikolicom i šlepere u vreme snežnih padavina i to 1. na državnom putu II A-207 deonica Jošanička Banja – Grčak 2. na državnom putu II A-208 deonica Vrnjci – Stanišinci – Grčak 3. na državnom putu II A-209 deonica Dobre Vode – Stanišinci.

Napomena za Kruševac C8: Na državnim putevima I i II reda postavljena je saobraćajna signalizacija zabrana saobraćaja za kamione i šlepere u vreme snežnih padavina i to na državnom putu II A-211 na deonici Brzeće-Kopaonik. Takođe je postavljena i saobraćajna signalizacija I – 11 klizav kolovoz, III – 67 preporučena brzina 40 kilometara na sat, klizav kolovoz usled pojave snega, poledice i leda za deonice koje su podložne stvaranju leda i poledice i to na državnom putu II A-208 deonica Brus-Razbojna od km 51+580 do km 52+750 i od km 55+622 do km 56+405, na državnom putu II A-211 deonica Brus-Brzeće od km 41+465 do km 42+075 i od km 48+050 do km 49+046, na državnom putu II A-215 deonica Kruševac-Kaonik od km 9+620 do km 12+080.

Neprohodni su sledeći putni pravci III prioriteta/C kategorije održavanja:

II A-197 Preko Brdo – Granica PZP Ivanjica/Novi Pazar
II A-198 Granica PZP Ivanjica/Novi Pazar – Odvraćenica – Preko Brdo
II A-201 Sjenica – Krajnoviće – Bare – Vrbnica – državna granica sa CG
II A-202 Sjenica – Raždaginja – Buđevo – Karajukića Bunari – Suvi Do – Leskova – Velje Polje – Tutin

POLEDICA

Zbog najavljenih niskih temperatura postoji mogućnost pojave mestimične poledice na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima.

MAGLA

Postoji mogućnost pojave magle na putevima, a pogotovo na deonicama koje se prostiru duž rečnih tokova, kotlina, klisura kao i na putnim objektima preko reka.

PRAZNICI APEL

Zbog predstojećih praznika očekujemo povećan intezitet saobraćaja ka svim zimskim turističkim centrima i apelujemo na sve učesnike u saobraćaju da prilagode brzinu uslovima na putu i poštuju saobraćajne propise.

 

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments