Oko 5.900 vozača kojima je oduzeta vozačka dozvola prošlo je u poslednjih šest godina proces „rehabilitacije“ koji sprovodi Agencija za bezbednost saobraćaja.

Ukupno 5.500 vozača uspelo je, nakon polaganja posebnog ispita iz oblasti saobraćaja, da stekne uslov za povraćaj vozačke dozvole.

Donošenjem Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima iz 2009. godine, po prvi put se u Srbiji uvelo oduzimanje vozačke dozvole za one vozače koji ne upravljaju vozilom na savestan i propisan način, a Agenciji za bezbednost saobraćaja poveravaju se poslovi organizovanja seminara i ispita unapređenja znanja za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola, a koji su uslov za povraćaj oduzete vozačke dozvole.

Vozačka dozvola oduzima se u slučajevima kada:

  • vozač ima 18 ili više kaznenih poena, odnosno devet kaznenih poena za vozače sa probnom vozačkom dozvolom,
  • ukoliko je pravnosnažnom presudom osuđen za krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, koje za posledicu ima smrt neke osobe,
  • ukoliko je više od jednom u roku od pet godina pravnosnažno osuđen za krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, koje za posledicu ima teške telesne povrede druge osobe, ili
  • ukoliko je više od jednom u roku od tri godine pravnosnažno osuđen za krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, koje za posledicu ima telesne povrede drugog ili imovinsku štetu.

Agencija za bezbednost saobraćaja je 2011. godine donela Pravilnik o unapređenju znanja iz bezbednosti saobraćaja za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola, kojim je, u skladu sa dobrom međunarodnom praksom, propisan plan, program i način organizovanja i sprovođenja obaveznih seminara i ispita za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola. Nastavu na ovim seminarima drže sertifikovani i osposobljeni predavači.

Prvi seminar za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola, Agencija za bezbednost saobraćaja je organizovala u junu 2012. godine u Beogradu. Od tada, pa do kraja 2018. godine u 21 gradu u Srbiji, organizovano je 499 seminara.

500. seminar za vozače kojima je oduzeta vozačka dozvola, održaće se u Kruševcu od 10. do 27. decembra.

Što se polne strukture polaznika seminara tiče, čak 98 odsto su muškarci. Završenu samo osnovnu školu ima 18 odsto, treći stepen stručne spreme ima 15,5 odsto, a najveći broj polaznika, njih 53 odsto, ima završenu srednju školu. Najmanje višu ili visoku stručnu spremu ima 11 odsto, od kojih je i osam doktora nauka.
0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments