Predlog Agencije za bezbednost saobraćaja jeste da ovo prevoznom sredstvo ide trotoarom, ako se kreće do šest kilometara na sat, a ako je brže, da ide biciklističkom stazom.

Počela je izrada novog Zakona o bezbednosti saobraćaja koji će, između ostalog, regulisati i vožnju električnih trotineta pošto ih sve više ima na našim ulicama, a pojedini mogu da razviju brzinu i do 40 kilometara na sat, rečeno je danas Tanjugu u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

„Živimo u vremenu kada tehnološka dostignuća brzo stižu jedna drugu i masovnost električnih trotineta iznenadila je građane i zakonodavstvo ne samo kod nas, već i širom Evrope i sveta”, rekla je direktorka Agencije Jasmina Milošević.

Tako u Francuskoj, dodaje, već drugi put menjaju zakonsku regulativu zbog masovnosti električnih trotineta i zato što ih sve više ima na trotoarima.

Kada je reč o u Srbiji, Milošević navodi da je radna grupa već angažovana na izradi novog Zakonu o bezbednosti u saobraćaju i očekuje se da će sledeće godine početi i njegova primena.

Milošević ističe da se električni trotineti razlikuju i po tome što neki mogu da razviju brzinu do 15 kilometara na sat, a neki i do 40 km na sat.

„Moja preporuka, na osnovu razgovora i sa MUP-om, jeste da dok se zakonski ne regulišu električni trotineti, da se oni kreću trotoarom, ali ne brzinom većom od brzine hoda, a to je otprilike šest kilometara na sat. To je jedini način da ne ugroze pešake”, naglasila je ona.

Prema njenim rečima, Agencija za sada zastupa stav da naredne godine, kada stupi zakon na snagu, da električni trotineti budu svrstani u takvu kategoriju da im se omogući da idu trotoarom ako se kreću do šest km na sat, odnosno ako se radi o bržim trotinetima – da idu biciklističkim stazama.

Vožnja električnih trotineta biće regulisana zakonom 19897

Prema podacima Agencije, u Holandiji za električne trotinete su propisane registarske tablice, a uslov za upravljanje je starost vozača od najmanje 16 godina, vozačka dozvola i obavezno nošenje kacige za one koji mogu da razviju brzinu već od 25 kilometara na sat.

U Belgiji i Sloveniji, na primer, dozvoljeno je kretanje električnih trotineta trotoarom. U Sloveniji je kazna, ako su u javnom saobraćaju, čak 500 evra, rekla je Milošević Tanjugu.

U Belgiji električni trotineti će prema novom zakonu moći da se kreću 25 umesto 18 kilometara na sat po biciklističkoj stazi, a na trotoaru šest kilometara na sat. Ako nema trotoara moći će da se kreću desnom stranom puta bliže trotoaru.

U Austriji električni trotineti koriste površine koje koriste i bicikli, a korišćenje trotoara biće zabranjeno.

U Španiji upotreba električnih trotineta nije bila zakonom posebno definisana i sada se radi na izmeni zakona, a ako dođe do saobraćajne nezgode oni se izjednačavaju sa biciklima.

U Nemačkoj je predviđena maksimalna brzina malih električnih vozila do 20 kilometara na sat, vožnja biciklističkom stazom ili putem gde nema biciklističke staze, dok korišćenje trotoara nije dozvoljeno.

Milošević upozorava da je pred nama letnja sezona ili tzv. sezona tranzitnih putnika i da od svih saobraćajnih nezgoda u toku godine gotovo 40 odsto se dogodi upravo u letnjim mesecima.

Ove godine zaključno sa 12. junom, u odnosu na isti datum prošle godine, u Srbiji je bilo za 300 saobraćajnih nezgoda manje, 11 odsto manje poginulih i gotovo 1.000 ljudi je manje povređeno.

Upozorila je da je najčešći uzrok nezgoda u letnjim mesecima umor vozača i najavila da će Agencija već sledeće nedelje započeti kampanju „Vozi odmoran” u saradnji sa MUP-om Srbije.

Autor: Politika

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments