U dobrom pozorištu nema bekstva od stvarnosti, kaže selektor Milivoje Mlađenović, teatrolog.

U sklopu renomiranog festivala duge tradicije glumačkih svečanosti „Milivoje Živanović“, publika u Požarevcu će od 2. do 7. aprila biti u prilici da pogleda pet predstava, a manifestaciju otvara proslavljeni reditelj Jagoš Marković.

Dvadeset četvrte Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“ odigraće se u 19:30 u holu Centra za kulturu kada će biti otvorena izložba „Neda Spasojević, glumica sa tajnom“ Muzeja pozorišne umetnosti Beograd. Svečanosti otvoriti gradonačelnik Požarevca Bane Spasović. Ovaj svečani čin uveličaće i Gradski ženski hor „Barili“.

Selektor festivala Milivoje Mlađenović veli da u dobrom pozorištu nema bekstva od stvarnosti.

– Te su se tako i za ovaj festival nametnule, osim vrhunskim glumačkim umećem i modernom rediteljskom poetikom, one predstave koje, kao što se događa i u društvu, fokusiraju pojedinca upretenog u mrežu ideologije. To se teatarskim sredstvima sasvim razgovetno čita u svim odabranim predstavama, u žanrovskom rasponu od groteskne komedije do potresne drame. Pitanje smisla društvenog angažmana, iznevereni ideali, političko mešetarenje, zlokoban uticaj paraonidnog provincijskog mentaliteta na zdrav um pojedinca – to su samo neka od pitanja koja ove predstave pokreću – kaže on.

Govoreći o tome koji je njegov najsnažniji utisak kada je reč o ovdašnjem savremenom pozorišnom stvaralaštvu, između ostalog napominje:

– Srbija ima znatan broj glumaca koji umeju da se otrgnu od svih sistema i škola glumačkog umeća i da uloge kreiraju prema svojoj ličnosti i mašti, ostvarujući izuzetne umetničke domete. To su tako upečatljivi glumci koji umeju da čisto glumački modeliraju najvažnija pitanja koja pozorište postavlja danas.

"Vrat od stakla" otvara festival: Večeras počinju glumačke svečanosti "Milivoje Živanović" 16659
„Vrat od stakla“, predstava JDP-a za koju hiljade zainteresovanih čeka kartu

Na otvaranju 2. aprila je „Vrat od stakla“ Biljane Srbljanović, u režiji Jagoša Markovića (Jugoslovensko dramsko pozorište), u kojoj glavne uloge igraju Seka Sablić, Vesna Trivalić, Anita Mančić i Dragan Mićanović.

– Ispod ideološke odore o kojoj se u javnosti dosta polemisalo, iz ove velike, „guste“ drame koja se bavi istorijskim i društvenim temama izbija zavodljiv i efektan humor, ali i čehovljevska seta, tuga, bol zbog izneverenih ideala i društvenog angažmana – rekao je Mlađenović.

U takmičarskom delu festivala publika će videti još četiri predstave: „Petrijin venac“ Dragoslava Mihailovića (Atelje 212), „Veštice iz Salema“ Artura Milera (Srpsko narodno pozorište Novi Sad), „Limunacija“ Dušana Kovačevića (Narodno pozorište Niš) i „Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića (Narodno pozorište Beograd). U završnici festivala, u čast pobednika, kojem će pripasti statueta čuvenog glumca i 150.000 dinara, Atelje 212 izvešće predstavu „Noćna straža“ Fedora Šilija, u režiji Borisa Liješevića.

0 0 vote
Article Rating
Prijavljujem se
Obavesti me o
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments